Anna Söderqvist heter den nya arrendatorn som sedan juni driver Västergården på Hjälmö. Två av hennes fyra barn är med och driver verksamheten på heltid. Familjens ambition är att återskapa den levande atmosfär som bönderna i skärgården levde i förr genom traditionella jordbruksmetoder och djur av allmogeraser.
Det var i månadsskiftet mars/april som Norrlandsbördiga Anna Söderqvist först fick kontakt med Skärgårdsstiftelsen vars arrende på Hjälmö annonserades ut på hemsidan. Då hade det tidigare jordbrukarparet Lill och Per Schierman precis lämnat gården efter att ha drivit den i nästan 30 år. I slutet av april besökte hon ön för första gången och bara en dryg månad senare flyttade familjen in på gården.
– Det var en utmaning att vi kom så pass sent på året. Det var ju mitt i säsongen, så just nu ligger vi lite efter så det gäller att hinna ikapp med allting. Hela juni gick åt att hämta och transportera djur, säger hon.
Anna Söderqvist är uppvuxen i Hälsingland men har bott i Jämtland de senaste åren och har förr drivit mindre jordbruk och haft hästar. Den senaste tiden har hon dock arbetat inom en annan bransch, ett jobb som hon nu fick säga upp sig ifrån när hon tackat ja till att ta över Västergården. Någon tidigare koppling till Stockholms skärgård hade hon ínte alls.
– Nej, men vi är inte så brydda av att röra på oss. För oss är det här med båtlivet helt nytt. Det är ju jättespännande, och allt var så perfekt på alla sätt och vis med markerna och livet här. För oss var det avgörande att det fanns mycket mark så att det skulle gå ihop och vara möjligt att driva, och sedan att det även skulle vara rätt mark. Det är slåtterängar här, och vi ville driva jordbruket lite gammeldags, lite fäbodaktigt, säger Anna Söderqvist.
Förutom att bruka markerna har hon och hennes barn börjat producera egna produkter från djuren på gården som de säljer i sin gårdsbutik. Hälsingeostkakan har de med sig från hemtrakterna och framöver kommer det även att bli smör, yoghurt, ost och messmör. Under sommaren har de sålt glass från GB, hembakat bröd och serverat norrlandsinspirerade luncher i form av exempelvis viltskavsgryta och kolbulle med lingonsylt.
De två hästarna som de tagit till gården används inom jordbruket för att plöja jorden och slåtter utförs med lie och slåtterbalk. De ålderdomliga metoderna ligger Anna Söderqvist varmt om hjärtat.
– Nu har det börjat bli populärt igen att använda sig av dem och folk är väldigt intresserade av att lära sig. Så det är möjligt att vi kommer att erbjuda prova-på-dagar framöver, säger hon.
Målet är att skaffa fler djur och familjen vill gärna ha äldre allmogeraser. Redan nu betar deras kor av rasen rödkulla på grannön Västerholmen medan fåren finns på Björkholmen. Dessutom har de några getter, kycklingar och vaktlar.
Anna Söderqvist tycker att det känns tryggt att ha de förra arrendatorerna Lill och Per Schierman boende nära för att kunna få råd och tips, även om hennes ambition är att driva gården på ett mer traditionellt sätt än föregångarna. Även grannarna har gett mycket stöd.
– Vi har fått ett väldigt bra bemötande här på ön, alla har varit jättetrevliga och välkomnat oss, säger hon.
En farhåga som de förra arrendatorerna uttryckte var svårigheterna med att få jordbruket att gå runt ekonomiskt i framtiden. Detta efter att Skärgårdsstiftelsen infört nya regler som innebär att det inte längre går att kombinera jobbet som jordbruksarrendator med uppdrag som tillsynsman eller naturvårdare inom reservatet, eftersom de nya tjänsterna som drifttekniker inte tillåter bisysslor.
– Det blir förstås en utmaning, men vi tänker såhär. Lill och Per var ju anställda av stiftelsen också, det har vi inte fått erbjudande om. Men vi tror att vi kommer att locka mycket folk framöver med kurser, lite events och mathantverk. Så det kommer nog att gå bra, säger hon.