Borkum Riff, Jären och Lista. Låter namnen bekanta? Inte så konstigt. Det är stationer som funnits, men försvunnit ur radions sjörapport. Förra året fick även Stockholms skärgård se en station försvinna – och en annan uppstå – i ”andaktsstunden” i radion.
Några kallar den ren poesi, för andra skapar den trygghet och för en tredje är den ett sätt att likt Nils Holgersson göra en fem minuter lång, drömlik resa längs landets kuster och sjöar.
Sjörapporten i radions P1 verkar nå betydligt fler än den målgrupp som den strikt riktar sig till. Vilket är yrkessjöfarten på öppet hav,
– Ja så är det, det är inte en kustprognos. I första hand är det yrkestrafiken som behöver vår information, kanske även fisket, ifall fartygen befinner sig på öppet hav.
Det säger Anders Wettergren, meteorolog på SMHI i Norrköping, en av 15 personer som jobbar på avdelningen för sjörapporten. Här jobbas det dygnet runt, året runt.
Den 2 januari 1939 lästes första sjörapporten upp i radion. Dessförinnan fanns inga regelbundna utsändningar, däremot förekom ibland stormvarningar.
På frågan till Anders Wettergren om den vardagspoetiska sjörapporten verkligen behövs i dag svarar han:
– Ja den behövs, men inte på samma sätt som förr att det kunde bli farligt om du missade den. I dag används prognoserna mer för att beräkna bränsleåtgång och de mest ekonomiska resvägarna.
Numera kommer sjörapporten inte bara via radions P1 och VHF:radion, utan även via Internet, och går att få på engelska. Så än lär den hänga med tror Anders Wettergren, trots konkurrensen. SMHI har däremot monopol på varningar.
– I dag produceras mycket vädertjänster. Det viktiga är att man får information från en källa man litar på, säger han.
Hur väljs då platserna ut? Ja det är lite slumpvis att orter som Hallands väderö, Pålgrunden, Vinga, Nidingen och Drogden finns med:
– Man tar det man har, platser där det funnits observationsstationer och bemanning, berättar Anders Wettergren och fortsätter:
– Det är områden där det oftast funnits behov av väderstationer, alltid på utsatta platser.
Många stationer har även kommit och gått. Borta är exempelvis Borkum riff, Jären och Lista, liksom nu senast Stavsnäs i Stockholms skärgård, som ersattes av Korsö förra året.
Enligt Ander Wettergren har prognoserna blivit bättre i dag:
– Nu gör datorerna jobbet, de är bättre än vad vi människor är. Tidigare gjorde vi egna bedömningar av vädersituationen från vädermodeller i huvudet, byggda på erfarenhet. Men det är inte enkelt för det. Det är fortfarande upp till meteorologen att tolka datorns prognoser. Fast på en högre nivå än tidigare, med ökad kvalitet.
FAKTA
Sjörapporten sänds följande klockslag: 05.55, 07.55, 12.50, 15.55, 21.50.
I genomsnitt lyssnar 320 000 personer mellan
12 och 79 år på någon av sändningarna som innehåller sjöväder i P1 varje dag.
Antalet är något lägre 2015 än 2014 och 2013.
Högst lyssning har sjörapporten kl 07.55 (där sjöväder är en del) som i genomsnitt 150 000 personer mellan 12 och 79 år (samma nivå 2015 som 2014 och 2013) lyssnar på.