
Tuffa tider väntar för fiskare när EU inför nya hårdare regler vid årsskiftet. Men samtidigt som kraven ökar så kan de nya bestämmelserna även gynna det småskaliga, kustnära fisket.
Fiskare som kastar oönskad fångst i vattnet eller myndigheter som stödköper fisk och sedan slänger. Fisket inom den europeiska unionen har länge väckt starka känslor. Men från och med 1 januari 2014 införs en ny gemensam fiskeripolitik för EU som ska göra fisket mer hållbart.
Det handlar om stora förändringar globalt, men även det småskaliga fisket i skärgården lär påverkas kraftigt. En viktig del av politiken är kravet på maximalt hållbart uttag, som innebär att fiskekvoterna sätts så att beståndens återväxt säkerställs.
– Det ett väldigt stort framsteg mot hur det ser ut idag när inte finns några principer alls för hur man ska sätta fiskekvoter. Idag finns inget lagligt tvingande att följa principen om maximalt hållbart uttag. Ett land kan säga att nedskärningar blir för stora och det kan sluta med en kvoten blir hundra procent över vad forskarna rekommenderar, säger Isabella Lövin som är EU-parlamentariker för miljöpartiet.
En annan stor förändring är att fiskare förbjuds slänga fisk överbord, så kallat utkast. Så som det fungerar idag så finns det noggranna regler kring vilken storlek och fiskart som fiskarna får ta iland. Fisk som inte möter kraven måste helt enkelt dumpas i vattnet.
– Man har bestämt hur mycket fisk som kommer till hamn, men inte hur mycket som dör. Från och med nästa år ska allting räknas som fångas. Om du fångar fisk under minimimåttet som inte ska tas iland egentligen så räknas det av kvoten, säger Isabella Lövin.
Hur man ska kontrollera att fiskereglerna efterlevs är ännu inte klart.
– Det ska finnas kontroll, men vi har inte sagt hur det ska gå till. Det kan vara kameror, observatörer ombord, eller bättre kontroll av vad som sker till havs. Jag tror inte det kommer att vara så svårt i praktiken. Man kan titta på hur det som kommer iland ser ut, förmodligen kommer det vara mer varierat. Om det ser för prydligt ut kan man misstänka att här har skett en dumpning.
Även systemet med återtag, det vill säga, att EU stödköper fisk för att sedan slänga allt ska upphöra.
Om det ser dystert ut för det storskaliga fisket så kan det kustnära fisket istället gynnas. I de nya reglerna framhålls att de nationella kvoterna ska ta hänsyn till miljömässiga och sociala faktorer, områden där småskaligt fiske utmärker sig.
– Vi har fått in att medlemsländer måste redovisa på ett öppet sätt hur man tilldelar fiskemöjligheter nationellt och att man inte bara tar hänsyn till historiska fångster när man ger fiskemöjligheter, utan väger in miljömässiga och sociala kriterier när man ger fiskkvoter. Det handlar om att skydda det småskaliga och kustnära fisket. Det är upp till varje land att säga att vi vill ge majoriteten av kvoten till småskaliga fiskare, säger Isabella Lövin.
En annan del av den nya fiskepolitiken handlar om butiksmärkningen av fisk. Mer information ska ges till konsumenter om var och hur fisken eller skaldjuren är fångad.
Alla förhandlingar är ännu inte klara, det som saknas är en överenskommelse om hur den stödfond som finns till fiskerinäringen ska se ut. EU:s fiskeriutskott röstade nyligen igenom ett förslag om kraftigt höjda anslag till fisket. Ärendet går nu vidare till plenum för omröstning.
– Jag tror inte det kommer att gå igenom, jag ska göra allt för att stoppa det. Vi har en enormt stor överkapacitet i det europeiska fisket, vi ska inte använda skattepengar för att öka kapaciteten. Det är en subventionspolitik som snedvrider marknaden på ett olyckligt sätt.