
36 procent mindre strömming bör fångas i egentliga Östersjön nästa år enligt nya forskarråd – men i Bottniska viken rekommenderas att kvoten höjs med hela 81 procent omedelbart.
– Det är helt obegripligt, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent.
I fredags kom nya rekommendationer från Internationella havsforskningsrådet ICES om fiskekvoterna i Östersjön och Bottenhavet.
Rådet rekommenderar ett fortsatt stopp för torskfiske på det östra beståndet.
Vad gäller strömmingsbeståndet föreslås en sänkning av kvoten med 36 procent jämfört med förra året i egentliga Östersjön, men i Bottniska viken råder ICES däremot till en rejäl ökning – 81 procent mer fisk föreslås tas upp där redan i år.
Att rekommendationen för Bottniska viken ökar så pass mycket beror på att man nu tillämpar en ny modell för att räkna på bestånden.
– I och med den nya modellen kan vi nu återigen ge ett råd som baseras på Fmsy (maximalt hållbart uttag) och inte som tidigare enligt försiktighetsprincipen. Den nya beståndsanalysen ger oss också en säkrare bild av mängden biomassa över tid, säger Mikaela Bergenius Nord, forskare vid SLU Aqua och ordförande i ICES arbetsgrupp som arbetar med rådgivning för Östersjön, i ett uttalande.
Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Stockholm, är förvånad över beskedet.
– Jag har mycket kontakt med fiskare längs hela norrlandskusten. Alla vittnar om att det aldrig varit så dåligt strömmingsfiske som i år. Det har varit osäkra skattningar av bestånden i flera år, men vi trodde att bättre skattningar självklart skulle leda till minskade kvoter i Bottenhavet, inte en 80-procentig höjning. För mig framstår denna rekommendation som fullständigt obegriplig och direkt felaktig.
Att kustfiskarna har upplevt att fångsterna minskat kraftigt behöver dock inte bero på att det är ont om strömming i Bottniska viken, utan att förekomsten av större individer har minskat, menar Ulf Bergström, forskare vid SLU Aqua.
– Det syns också i ICES analyser. Kust- och fritidsfisket är helt inriktat mot stor strömming, säger han.
Att få stor strömming är dock inget som dagens rådgivning eller fiskeriförvaltning är inriktad på.
Henrik C Andersson menar i motsats till detta att fiskets kunskaper och erfarenheter måste tas på allvar – det nuvarande rådet avseende Bottenhavet kommer att leda till en ekologisk katastrof, anser han.
För att skydda lekbestånd av strömming skulle man kunna flytta ut trålgränsen eller införa fler fredningsområden, menar forskarna.
– Begränsningar i fisket närmare kusten skulle kunna vara en bra åtgärd för att öka mängden stor strömming, men eftersom kunskapen om strömmingens vandringsmönster är begränsad är det svårt att bedöma hur effektiv en sådan åtgärd kan vara. Om man vill få tillbaka en högre andel stor strömming i beståndet så är en säkrare åtgärd att minska den generella fiskeridödligheten, alltså sänka fångstkvoterna. Men den är svårare att genomföra och kräver samsyn med andra berörda länder eftersom ett sådant beslut måste fattas på EU-nivå, säger Ulf Bergström.
Vad gäller rekommendationerna som berör skärgården är Henrik C Andersson nöjd.
– Att minska kvoten med 36 procent i egentliga Östersjön är ganska mycket. Men det som är mest positivt är att ICES också tar upp frågan om en utflyttning av trålgränsen och eventuella fiskefredningsområden för att skydda lekströmmingen. Men det är en akut situation.
Beslut om 2022 års kvoter kommer att fattas av EU-kommissionen i oktober.