
Det ska inte längre vara möjligt att fylla på sin båt med färskvatten på Sandhamn, har tekniska nämnden i Värmdö kommun beslutat.
Riktigt illa, säger företrädare för KSSS och flera föreningar på Sandhamn, som tror att kommunens beslut kommer göra ön mindre attraktiv som besöksmål.
Beslutet om hårdare vattenrestriktioner fattades av en enig nämnd och innebär i korthet att de restriktioner som redan gäller under sommarhalvåret, då vattenuttaget är som störst, ska gälla under hela året. Dessutom utvidgas förbudet med att det inte ska vara tillåtet att fylla båtvattentankar med färskvatten från det kommunala vattennätet på ön.
– Det här är ett slag mot hela Sandhamn, säger Peter Ödling, ordförande i Sandhamns företagarförening.
Tillsammans med Sandhamns intresseförening och Eknö hemman har företagarföreningen skrivit ett brev till kommunen där de ifrågasätter kommunens långsiktighet i vattenfrågan.
– Att det är vattenbrist på ön är inte ett nytt problem. Men vi upplever att kommunen inte tar något ansvar i den här frågan. I flera år har vi försökt att få till en konstruktiv dialog med kommunen om det här men den har inte visat något intresse, fortsätter Peter Ödling.
Även det Kungliga segelsällskapet (KSSS) har reagerat över beslutet med bestörtning.
– Det här är helt galet. Beslutet kommer innebära att Sandhamn på sikt kommer att tappa attraktionskraft som besöksmål, säger Magnus Woxén, operativ chef.
Han menar att det är många som besöker Sandhamn gör det för att handla i butikerna och fylla på färskvatten.
– Om inte det är möjligt att fylla på vatten längre då söker sig folk någon annanstans, säger Magnus Woxén.
Ö-föreningarna skriver i sitt brev att den rådande situationen till stor del beror på kommunen själv.
– De senaste åren har kommunen exploaterat och gett bygglov åt en stor mängd fritidsfastigheter på Sandön, Telegrafholmen och Lökholmen. Det skulle kommunen kanske inte ha gjort om de hade en långsiktig syn i det här. Men det verkar som att kommunens långsiktiga lösning är att införa restriktioner och inte att få till en lösning som sparar vatten, säger Peter Ödling.
Både föreningarna och KSSS ifrågasätter även kommunen för varför den inte haft någon dialog med berörda innan beslutet togs.
”Det är anmärkningsvärt att ett så viktigt beslut för en av Sveriges mest kända fritidsdestinationer inte föregås av dialog innan ett så ingripande beslut är tänkt att fattas.”, skriver föreningarna i sin skrivelse.
FAKTA/Så här ser restriktionerna ut
Det är förbjudet att använda kommunalt dricksvatten på Sandhamn till att:
Bevattna med slang.
Spola av båtar med slang.
Fylla upp pooler och badtunnor.
Fylla på båtvattentankar med färskvatten.
Detta gäller för samtliga som nyttjar det kommunala vattenledningsnätet på Sandhamn, Telegrafholmen och Lökholmen och gäller under hela året.
Fakta: Värmdö kommun
Bellander ”Dialog löser inte problemet”
Tekniska nämndens ordförande Malin Bellander (M) svarar på kritiken om beslutet att införa ytterligare vattenrestriktioner på Sandhamn.
– Vi vill att vattnet ska räcka till alla som ingår i VA-kollektivet och inte att det bokstavligen hälls i sjön, säger hon.
Så sent som i april i år fattade nämnden beslut om hårdare restriktioner för vattenuttag på Sandhamn. Vad som föranleder det nya beslutet förklarar Malin Bellander handlar om att skapa framförhållning inför nästa säsong och för att säkra vattentillgången över tid.
– Vi ser att vi är väldigt nära maxuttag och speciellt under vissa veckor och månader. Vi ser också att när vi infört en restriktion så ökar uttaget i hamnarna runt max helgen före restriktionen träder i kraft, och att det sett ut så varje gång. Vi ser också att under perioden med restriktioner så ligger vattenuttaget på rimliga nivåer, säger hon och fortsätter:
– Det som ställer till detta är att VA-kollektivet har en vattendom att följa, och vi ska säkra tjänligt dricksvatten över tid till kollektivets medlemmar, och det ska vara ett kollektiv i balans, utan skattesubventioner. Det gör att båttvätt och fylla båtvattentankar kanske inte riktigt är kollektivets syfte.
Att kommunen anslutit för många fastigheter till VA-kollektivet de senaste åren menar hon inte har någon grund i nämndens beslut.
– Nej, problemet är inte normal förbrukning av vatten i hushållen. Problemet är att man tvättar båtar, fyller pooler och fyller båtvattentankar samt sköter bevattning. Det är här de stora mängderna går ut. Problemet är nog inte de boende på ön, utan många båtturister.
Varför hölls ingen dialog innan det här beslutet togs?
– Det är nog dessvärre så att en dialog inte löser just det här problemet, säger Malin Bellander.
Ändå lade politikerna vid nämndsammanträdet till ett särskilt yrkande om att skapa en dialog med ö-representanter, det lokala näringslivet samt kultur- och fritidsnämnden och näringslivsnämnden i kommunen för att få till en långsiktig lösning för vattenförsörjningen.
– Man kan till exempel bygga avsaltningsanläggningar men inte som dricksvatten inom kollektivet, utan det måste så fall ske separat, och inte belasta kollektivet. Det gör att det blir en mer komplex fråga som flera parter behöver lösa gemensamt, säger Malin Bellander.