
Konflikten mellan fastighetsägare och besökare vid Stenstranden på Torö har varit infekterad och långvarig. Nu ska Nynäshamns kommun reda ut var gränsen mellan allemansrätt och hemfridszon går.
Nynäshamns kommun försöker lösa konflikten genom att se över reservatföreskrifterna och förbättra kommunikationen. Så här säger kommunalrådet Maria Gard Günster (C):
– Vi har startat upp en ordentlig kommunikation med fastighetsägarna i området. Vi vill att besökare till reservatet ska respektera de boendes hemfridszon. Samtidigt har vi pågående tillsynsärenden för att få boende att ta bort privata skyltar och otillåtna staket vid vattnet. Det har vissa fastighetsägare överklagat. Genom de nya reservatföreskrifterna vill vi även få till ytterligare 50 parkeringsplatser och en till ordentlig toalett.
Vägen är enligt Maria Gard Günster ett annat problemområde. Vägförrättningen som är gällande är gammal och anger inte bredden på vägområdet.
– Där har vi ansökt om en ny förrättning. Den gamla är från 1949, genom en ny förrättning ska vägområdet definieras. Stranden här har ju blivit väldigt populär för surfare genom de goda vindförhållandena, säger hon.
Finns det någon gräns för hur många surfare som kan använda stranden?
– Det är svårt i och med att det är ett naturreservat. Man kan inte förbjuda men inte heller överexploatera.
Samtidigt har flera fastighetsägare satt upp staket ända ner till vattnet.
– Nu senast såg jag pålar med vajer och den fastighetsägaren har gått in på naturreservatet och hägnat in och det får de inte. Samtidigt finns det hus som ligger väldigt långt nere vid stranden. Här måste förbipasserande verkligen respektera hemfridszonen.
Kommunen kommer att sätta upp markeringar i form av låga stolpar längs stranden så att folk kan se tydligt var reservatet går.
– Nya markeringar är på gång och sätts upp när de nya reservatföreskrifterna som har varit ute för samråd är färdiga. De ska vara klara under första kvartalet 2022. Därefter kan vi sätta upp markeringarna.