
Numera tar Norrtälje kommun betalt för vatten och avlopp baserat på vilka vattentjänster som faktiskt används, enligt branschstandard. Men när boende på Yxlan fakturerades för dagvattenavledning från gator utan att där finns några gatubrunnar, blev de fundersamma.
– Det är komplext, säger tillförordnade VA-chefen Per Hellström.
Sedan den 1 mars i år sköts Norrtälje kommuns vatten- och avfallsfrågor inom ett kommunalt bolag, Norrtälje vatten & avfall AB (NVAA). Sedan den 1 januari har kommunen även infört en ny taxestruktur för vatten och avlopp, som följer branschorganisationens Svenskt Vattens standard för VA-taxor. Där är fyra olika vattentjänster definierade dricksvatten, spilllvatten, dagvatten fastighet och dagvatten gata. I den gamla taxan utgick man bara från vatten och avlopp. Den nya strukturen ska vara mer rättvis i det att man betalar för de tjänster och anläggningar som man faktiskt använder.
Men i samband med att de nya fakturorna skickades ut väcktes också en hel del frågor om vad kunderna egentligen betalar för. Bland boende i Köpmanholm på Yxlan uppstod funderingar när man plötsligt debiterades för “Dagvatten gata” – något som enligt NVAA innebär borttransportering av vatten från gator och allmänna platser, till exempel via gatubrunnar.
– Men det finns inga gatubrunnar här. Det finns en liten igensatt brunn på en byväg som aldrig underhålls, och sedan två på Trafikverkets landsväg vid färjeläget. Men de har ju inte kommunen med att göra? Det verkar väldigt orimligt, säger Tom Kvist, boende i Köpmanholm. Flera av hans grannar har också blivit debiterade för detta och tycker att det är märkligt.
Per Hellström, tillförordnad chef för VA på NVAA, förstår att det uppstått frågor.
– Vi tycker ärligt talat själva att det här är väldigt komplext, säger han och förklarar:
– Den som kallas väghållare, vilket kan vara staten, kommunen eller vägsamfälligheter, har i uppdrag att samla in vattnet och ansvarar för brunnar i vägen eller vägdiken. Men vi, det man kallar VA-huvudmannen, ansvarar för att leda bort vattnet i andra diken eller ledningar och rena och sedimentera dagvattnet innan det släpps ut i ett vattendrag igen. I en stad syns ju skillnaden tydligt, men det är inte lika uppenbart på landet där det kan handla om ett dike eller en åker.
NVAA har ansvar för vattentjänsterna i vad man kallar verksamhetsområden. Sedan kan de i sin tur teckna avtal med till exempel vägsamfälligheter och markägare. Vissa delar av Yxlan ingår i ett sådant område.
– Vi håller nu på att inventerar och ser över gränserna för verksamhetsområdena och vilka avtal som finns, säger Per Hellström.
En annan förändring i VA-taxan är att man numera betalar en fast avgift baserad på antal lägenheter på ens fastighet. Som lägenhet räknas varje självständig del i ens hus eller på ens tomt där man kan bo, till exempel köksinredda bodar, källarvåningar eller liknande.
– Förut kunde du ha upp till två sådana lägenheter per fastighet på samma avgift, men nu blir det dubbelt, säger Per Hellström.
För de flesta villaägare ska skillnaden i faktiska kostnader dock inte vara så stora, menar han.
– Det handlar om sju procent av den fasta avgiften som dagvatten gata står för. Det är nog företag som haft större skillnader rent procentuellt i och med införandet av den nya taxan.