Med en nyrenoverad restaurang, bar, entré och inte minst nya ägare blickar Vaxholms hotell mot 2016 med tillförsikt. Hotellet är det första i färska Originalhotelsgruppen. Den ”nya” stilen pekar däremot bakåt – mot tiden när hotellet var ungt.
I mars i år köpte Tobias Ekman och Olof Skarman Vaxholms hotell, som en grundbult i det nya bolaget Original hotels. Siktet har redan från början varit att skapa en mindre hotellgrupp med speciella, originella hotell.
Sedan köpet gick igenom har en första etapp av renoveringen färdigställts, med entrén, trapphuset, receptionen, baren och matsalen, hjärtat i hotellet. I skrivande stund pågår det traditionella julbordet. Målet var 6 000 personer, vilket redan nåtts med råge.
– Det har varit en succé, vi har lagt in extra sittningar och extra dagar. Vi har tre sittningar på julafton till och med, säger Tobias Ekman.
Näst på tur i renoveringskön står konferensdelen, ett viktigt ben i verksamheten:
– Vi har jobbat hårt för att få hit vinterkonferenser och det har gått bra. Vi har flera förfrågningar i januari, trots att det är lågsäsong så det skriker om det, konstaterar Tobias Ekman.
Inredningsstilen, den brittiskinfluerade arts- and craftsstilen har valts med omsorg och för tankarna till jugendperioden runt förra sekelskiftet. Det nuvarande hotellet invigdes 1903 och har varit hotell sedan dess. Det ersatte Falks salonger som brann ner 1899. Men värdshusrörelsen på tomten finns belagd ända ner på 1700-talet.
– Vi har tagit bort lysrören och den 1970-talsprägel som fanns i byggnaden, och lyft fram stilen som var när huset byggdes i klassisk jugendstil, säger Tobias Ekman.
Under 2016 väntar även en mindre översyn av hotellrummen, och inte minst en rejäl renovering av restaurangen Kabyssen, i gatuplan med en stor uteservering:
– Vi planerar att öppna i sommar och sedan hålla öppet nästa höst och vinter. Det är vårt sätt att dra ett strå till stacken, att få Vaxholm att bli mer levande, fortsätter Tobias Ekman.
Till skillnad från den andra restaurangen, som går under namnet Matsalen, får Kabyssen en modernare inriktning, med ett enklare koncept än en trappa upp.
– I stort sett ska det bli enklare att bara komma in och äta utan att det ska vara för formellt.
Ägarna sneglar parallellt även på andra objekt:
– Vi tittar på projekt där fastighetsägaren eller entreprenörer bygger. Önskemålet är 2-3 hotell i skärgårdsmiljö, men vi tittar också i Stockholms innerstad, säger Tobias Ekman.
Ägarna har även varit i Rindö hamn och inspekterat den tomt som i detaljplanen medger hotell, men:
– Vi är inte intresserade av att investera i den fastigheten, det är ett gigantiskt projekt. Men vi är absolut intresserade av att prata om driften, och håller dialog med både mäklaren och markägaren. Som skärgårdsprojekt är det väldigt häftigt.