Hur kan morgondagens skärgårdsbebyggelse se ut? Det har arkitektstuderande från finska Aalto universitet undersökt i projektet “Hemma i skärgården”, som nu resulterat i en vandrande visionsutställning.
Bakom projektet ligger Nordiska skärgårdssamarbetet, och anledningen är den brist på kostnadseffektiva hyresbostäder som idag kan vara en begränsande faktor för framförallt unga personer att hitta ett boende i skärgården.
– Men även för människor som bara vill komma ut och känna på hur det är att bo här, säger Annastina Sarlin, samarbetschef.
Som pilot valde man ut Iniö, en ö i Åbolands skärgård där antalet invånare minskat med tre fjärdedelar under de senaste hundra åren, och 20 procent bara det senaste årtiondet. Idag bor drygt 200 personer på ön, men det finns samtidigt en efterfrågan från folk som vill flytta dit.
Under perioden februari till maj i år ägnade sig ett tjugotal arkitektstudenter i slutfasen av sin utbildning vid Aaltouniversitetet åt att studera förutsättningarna på ön och ta fram nya innovativa lösningar för bostäder anpassade för skärgårdsförhållanden.
– Utöver det har de även tittat på vilka det är som flyttar till skärgården och utifrån det utvecklat nya bostadsområden och användningssyften för byggnaderna. De har tagit fasta på miljöfrågor, teknik, uppvärmning, recyling, allt, berättar Annastina Sarlin.
Exempelvis har koncept som gemensamma utekök och förvaringsutrymmen och specialutformade altaner som ska ge maximalt med såväl solinsläpp som vindskydd kommit fram ur arbetet.
Nu finns resultatet i form av modeller och posters i en utställning som visats i Finland och nu ska ställas ut i Mariehamn. Tanken är att den inom kort även kommer till Sverige.
Vem ska använda sig av de här idéerna?
– Utställningen är till för alla som har ett intresse och är mån om en utveckling av skärgården, till exempel privata markägare, kommunfolk, beslutsfattare och finansiärer. Vi har även bjudit in byggföretag. Det är fritt fram att använda idéerna, men vill man ha en specifik husmodell får man kontakta respektive student.
Parallellt med arkitekturarbetet har man inom ramen för projektet även analyserat markanvändnings- och byggnadslagen i de olika länderna.
– Vi tittade på vad det är för något som vanligtvis ställer till med bekymmer eller utmaningar för de som är i beråd att bygga i skärgården, och jämfört hur det ser ut mellan länderna. Vi har till exempel arvsskatt i Finland vilket ni inte har i Sverige. Det är ett problem hos oss. Det kan bli så dyrt för den som ärver något att de inte har råd att ha kvar det. Sen är det strandskydd som är en het fråga i alla länder.
Ett annat dilemma åtminstone i Finland, berättar Annastina Sarlin, är att regelverken för hur hus ska byggas idag strider mot hur det fungerar i praktiken i skärgårdsförhållanden. Som exempel nämner hon kravet på 40 centimeter värmeisolering i taket och maskinell ventilation.
– Men folk som är säsongsboende stänger av det där maskineriet vilket leder till fuktskador i huset. Avsikten med att bygga hållbart blir i slutändan en katastrof när människor inte förstår hur de ska använda saker.
Stockholms läns landsting har understött projektet genom skärgårdsbidrag.