
Både Skärgårdsstiftelsen och länsstyrelsen anser att det är viktigt att processen med Nämdöskärgårdens nationalpark startar. Förvaltningsfrågan är underordnad det. Nu får parterna draghjälp från riksdagen där en motion föreslår att parken ska prioriteras.
Skärgårdsstiftelsen och länsstyrelsen är båda markägare i området där Nämdöskärgårdens nationalpark planeras. De har under flera år tvistat om vem av dem som är bäst lämpad att förvalta nationalparken. I väntan på att parterna ska komma överens har Naturvårdsverket lagt projektet på is. Förvaltningsfrågan är ännu inte löst men nu vill samtliga inblandade att processen ändå kommer igång.
– Vi vill att man dammar av frågan, säger Anna Waxin, vd för Skärgårdsstiftelsen som fortsätter:
– Det vore högst önskvärt att stiftelsen förvaltar men det är inget krav. Det vore direkt oklokt att hamna i ett låst läge om det.
Även Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen tonar ner tvisten.
– Jag är övertygad om att vi kommer att hitta bra samförståndslösningar, säger han.
De är båda överens om att det viktiga är att arbetet med nationalparken nu startas upp.
– Det är en process som kan ta fem år. Därför vill vi att den kommer igång och nu ligger bollen hos Naturvårdsverket, säger Göran Åström.
I dagarna har riksdagsledamöterna Åsa Romson (MP) och Kerstin Lundgren (C) lagt en motion till riksdagen där de föreslår att arbetet med nationalparken ska starta.
– Det är bra timing att sätta igång planeringen nu, säger Åsa Romson.
Även hon tror att förvaltningsfrågan kommer att lösas på ett bra sätt och menar att den bör redas ut under planeringsrundan.
– Man kan inte gräva ner sig i gamla konflikter utan se till hur man kan samverka. Det kommer att finnas arbetsuppgifter för alla, säger Åsa Romson.
Enligt Björn-Axel Beier, handläggare på Naturvårdsverket, kommer man att jobba aktivt för bildandet av nationalparken men att det nu ligger en del andra projekt före.
– Det enda jag kan svara på är att processen kommer att starta före 2020 men troligen betydligt tidigare, säger han.
När det gäller förvaltningsfrågan menar Björn-Axel Beier att lagstiftningen är formulerad så att länsstyrelsen ska vara förvaltare.
– Vi ser principiellt inget skäl för att frångå det, säger han och fortsätter:
– Jag har nästan fått intrycket av att man pratat om olika saker. Länsstyrelsen talar om förvaltning medan stiftelsen pratar om skötsel.