På Svartsö har Abborrvass Lantbruk i samarbete med Grinda Lantbruk precis startat femårsprojektet ”Öppet landskap”. Målet är att Svartsö återigen ska bli en levande jordbruksö med ett lantbruk som bedrivs året om. Redan nu har intresset från öbor och fritidsboende för att investera och jobba i projektet visat sig vara enormt.
Företagaren och mångsysslaren Cilla Heurlin som är initiativtagare till projektet kommer från en lantbrukarsläkt och drev själv ett jordbruk under många år. För nio år sedan avvecklade hon verksamheten för att därefter tillsammans med två andra kvinnor starta livsmedelsföretaget Örätt. Samtidigt hoppades hon och hennes kollegor att det skulle komma en bonde till ön som ville driva en gård som de kunde samarbeta med. Så blev det inte.
– Då tänkte jag nu att vad tusan, då får jag väl göra det själv istället. Egentligen har jag inte tid, men eftersom idén är att vi ska vara många som hjälps åt blir det plötsligt möjligt, säger Cilla Heurlin.
Tanken är att man på våren ska köpa in cirka tio ettåriga ungnötsdjur som kan beta på ön fram till oktober, för att sedan skickas till slakt. För att kunna genomföra projektet söker Cilla Heurlin öbor och andra som vill vara med och investera i det och samtidigt få prima, lokalproducerat nötkött. Den som vill inbjuds också till att delta i arbetsdagar och vara behjälplig med diverse sysslor. Redan nu i vår planerar man att förbereda på ängarna genom att riva gamla stängsel, röja sly och sätta upp elstängsel. Att man tillsammans bidrar till det levande lantbruket skapar en stark gemenskap, tror Cilla Heurlin. Och alla pengar som blir över är investeringspengar.
– Ingen ska tjäna på det här, för att det ska gå ihop ekonomiskt. Man investerar i ett öppet och vackert landskap, och så får man kött och arbetsdagar på köpet.
Sedan Cilla Heurlin la upp projektets hemsida förra fredagen har responsen från såväl öbor och fritidsbor, men även folk från grannöar, varit översvallande. Redan på måndagen fick hon stoppa bokningen av en åttondels ko, som är en av investeringsmöjligheterna, då alla blivit uppbokade. Det stora intresset tror hon beror på att det funnits ett uppdämt behov av en sådan här verksamhet på ön.
Det kändes som att detta var någonting folk bara har suttit och väntat på.
Till att börja med kommer ”Öppet landskap” att vara ett femårsprojekt, men i framtiden hoppas man att en lantbrukare ska komma till ön och vilja driva verksamheten året om.