
Sjöhistoriska museet har i samarbete med förskolorna på Möja, Sandhamn och Runmarö påbörjat ett projekt där man ska ta reda på hur det var att leva som barn i skärgården för 100 år sedan. Hur såg livet ut på den tiden för barnen och hur har det förändrats? Materialet ska presenteras i maj 2021 i form av ett vernissage.
”Sjöhistoriska Dyker upp! – ö-förskolor” är ett nystartat pedagogiskt projekt mellan ö-förskolor i Värmdö kommun och Sjöhistoriska museet, en del av Statens Maritima och Transporthistoriska museer, som ska pågå under läsåret 2020/2021.
När ansvarig för projektet, museipedagogen Christina Taube från Sjöhistoriska museet, kontaktade pedagogerna Jeanette Lindahl, Aleksandra Berkovskaja och Ulf Larsson på ö-förskolorna under våren 2020 fick de välja mellan fyra olika teman att arbeta med. ”Att vara barn i skärgården för 100 år sedan” var det förslag som skolorna tyckte lät mest spännande. Nu i höst har därför en förstudie inletts där man kommer att börja samla in material. Tanken är att varje förskola med hjälp av Sjöhistoriska museets fotoarkiv, Digitalt museum, samt övriga kunskapsfyllda plattformar, väljer några gamla foton som visar maritima platser på öarna för cirka 100 år sedan.
– Fanns det elektricitet, rinnande vatten eller toaletter på den tiden? Det är sådana frågor som barnen kanske ställer, säger Christina Taube. Vad är ett utedass, hur såg det ut? Hur gjorde man när det var kallt, vad eldade man med? Vad hade man för leksaker?
Barnen kommer tillsammans med pedagogerna att besöka de beskrivna platserna och jämföra hur miljön har förändrats sedan dess. Christina Taube ser sig själv som en länk mellan förskolorna och Sjöhistoriska museets enorma skattkista av bilder och berättelser.
– Sedan kan jag hjälpa dem att väva ihop materialet och visa hur de kan jobba med det pedagogiskt. Men även om vi har ramar att förhålla oss till är det viktigt att barnen känner att det är de som jobbar med materialet och har utrymme att forma det som de själva vill. Vi har förslag men gör detta tillsammans. Det är de som bor på de här platserna som vet vad som bäst fungerar, menar Christina Taube.
Projektet pågår under hela läsåret och ambitionen är att man i maj nästa år ska presentera arbetet i form av ett vernissage på museet. En annan idé är att skapa en livevisning där alla tre ö-förskolor visar upp sitt färdiga material samtidigt.
Jeanette Lindahl på Möja förskola ser fram emot att börja arbeta med projektet.
– Det här känns väldigt spännande och det finns många idéer och inspiration. Vi hoppas få träffa folk som är uppväxta på öarna eller har minnen från sina mor- och farföräldrar som berättat hur det var på 20-30-och 40-talen. Medelåldern är ju ganska hög här ute så det finns många att prata med tror jag, det gäller bara att hitta dem, säger Jeanette Lindahl.