Värmdö kommun uppmanar till att undvika onödiga resor i skärgården just nu. Ändå måste skolbarn från öarna ta bussen för att ta sig in till simundervisning och friluftsdagar på fastlandet, något som föräldrar på Möja nu reagerar kraftigt emot.
– Vi tänker följa rekommendationerna om att inte resa, säger Patrik Alm.
Trots rekommendationer från både Värmdö kommun, Waxholmsbolaget och myndigheter på riksnivå om att minimera det kollektiva resandet i skärgården under coronapandemin, kräver Värmdö skärgårdsskola även fortsättningsvis att barn från öarna tar sig in till Gustavsberg för att delta i simundervisning och friluftsdagar. Det har upprört bland annat Patrik Alm på Möja som har barn i skolan.
– Då ska de åka Waxholmsbåt in till Boda, därifrån buss med byte i rusningstid för att komma till Gustavsberg. Och sedan tillbaka igen. Det finns ju ingen som kan garantera att det går att åka på ett säkert sätt, säger han.
När han i förra veckan fick besked om att sonen skulle ta sig in till fastlandet för en fiskedag i Hemmesta fick han nog.
– Jag sa tvärnej och ringde runt till de andra föräldrarna här på Möja, som även de bestämde att hålla sina barn hemma.
I ett mejl till rektor Lena Möllersten förklarade Patrik Alm sin ståndpunkt, och efterlyste möjligheten till att få dispens från utflykter och aktiviteter som inte är direkt betygsrelaterade.
– Som rektor för en skärgårdsskola har hon möjlighet att ligga i framkant här och förskona Möja så att både lärare och elever slipper resandet, säger han.
Lena Möllersten menar att det handlar om svåra avväganden just nu.
– Ingen av oss har erfarenhet av den här situationen, varken föräldrar eller skolledare. Vi försöker balansera mellan Folkhälsomyndighetens och regeringens beslut, och ibland krockar de. Till exempel att det är skolplikt, samtidigt som man inte ska åka kommunalt.
Hon förstår föräldrarnas oro.
– Men samtidigt har vi ett uppdrag att bedriva skola och det gör vi så tryggt och säkert som vi bara kan, säger hon.
Lena Möllersten berättar att flera planerade aktiviteter har ställts in för att de inte bedömts som nödvändiga just nu, till exempel kommunens kulturaktiviteter och studiebesök som kan skjutas på framtiden.
– Det enda som vi inte har ställt in ännu är egentligen simundervisningen. Dels är det oerhört svårt att få tider, dels ser vi det inte som möjligt att ta igen ett annat år. Vi vill inte att någon ska drunkna i sommar som borde lärt sig simma. Det är dessutom ett av skolans skallkrav. Så efter noga överväganden har vi och även andra skolor bedömt att det är tillräckligt tryggt. Det är nästan inga människor på båten eller bussen, och inga andra i simhallen.
Patrik Alm är dock inte övertygad.
– Jag kommer fortsätta att behålla mina barn hemma när det kommer till simning och extra aktiviteter tills dess att myndigheter säger annorlunda, säger han.