
På torget, utanför ICA, inne på dagisgården – i Dalarö spatserar vildsvinen oblygt omkring inne bland husen.
– De är överallt, det är helt sjukt, säger Dalaröbon Birgitta Falk.
Kommunens viltvårdare har hittills skjutit tre djur i området.
– Med lite tur så tror jag att vi kan få bukt med det här, säger Christer Berggren.
Under senare tid har problemen med vildsvin eskalerat i Dalarö. Boende som Skärgården har varit i kontakt med vittnar om samma sak: grisarna syns ofta inne i själva byn och förutom att de bökar upp i trädgårdarna har de bland annat setts inne på dagisgården.
Birgitta Falk bor på Strandvägen. Hon tycker som så många andra att det känns obehagligt.
– När suggan har kultingar så kan hon ju bli väldigt ilsken om man kommer emellan. Och galten är ju farlig, så det är ingen lek. Man går inte gärna ut, de sprang framför fötterna på oss häromkvällen när vi gick hem.
Hon och många andra efterlyser nu handling från Haninge kommun.
– Vi har hittills skjutit tre stycken. Den sista i går kväll, berättar Christer Berggren, en av kommunens två viltvårdare.
Under normala omständigheter är vildsvinsjakt svårt; i tätbebyggt område är den mångfalt svårare. Kommunen har väldigt lite egen mark på Dalarö och måste därför be varje tomtägare om tillstånd för att få skjuta.
– Men även om de är på tomterna så går det i nio fall av tio inte att skjuta.
Alltför ofta är det ett annat hus, en bil eller något annat i bakgrunden, som omöjliggör ett skott.
– Och framför allt gäller det att skjuta så att människor som är runt omkring inte blir livrädda, även om vi skjuter med ljuddämpare.
På sociala medier förkommer det nu varningar mot att gå ut på kvällarna, men Christer Berggren tycker inte att Dalaröborna ska gå omkring och vara rädda.
– Det finns några som har haussat upp stämningen ordentligt.
Däremot varnar han privatpersoner för att själva ge sig på djuren. Det kan innebära att man provocerar fram en attack.
– Det finns de som har kastat sten på dem och det finns de som har skjutit på dem med luftgevär och skrivit om det på Facebook. Det är fullständigt olagligt och kan gå så illa att grisarna blir förbannade.
Den som vill undvika att locka in dem till bebyggelsen kan dock tänka på några saker:
– Håll era staket i ordning, stäng grindarna och rensa bort fallfrukt kontinuerligt.
Christer Berggren och hans kollega är anställda på kommunens parkförvaltning, men skyddsjakten gör de på ideell basis, berättar han. På dagarna har de andra arbetsuppgifter att sköta. Men svårigheterna till trots har han goda förhoppningar om att de ska kunna få bukt med de djur som rör sig i centrala Dalarö.
– Med lite tur så får vi bort den här gruppen.
Vildsvin får vi dock lära oss att leva med.
– Grisarna har kommit för att stanna, vi kommer aldrig att få bort dem, men däremot kanske man kan irritera dem så att de inte är så frekventa.
Foto: Privat