Sedan två år är förskolan och skolan på Ingmarsö lagd i malpåse. Nu finns det åter barn på ön och behov av en förskola men något klart besked lämnar inte kommunen i frågan.
För lite mer än en vecka sedan möttes öbor och representanter från Österåkers kommun för att diskutera om, och när, Ingmarsös förskola åter ska öppna.
– Uppslutningen var helt fantastisk. Åtta föräldrar med barn, jag från byalaget och utvecklingsledare Martin Andersson från skolförvaltningen på Österåkers kommun, säger Elisabet Wennlund, ordförande i Ingmarsö byalag.
Sedan tidigare har öbor i möten med skolförvaltningen, fått besked om att det man kan få är pedagogisk omsorg – dagmamma med modernare språk. Den anställde personen i fråga måste ha eget företag och föräldragruppen får själva stå för rekryteringen.
– Det kommunen kan hjälpa till med är huruvida vi kan använda de gamla skollokalerna på ön till barnomsorg och om den som anställs, som eventuellt kan komma från fastlandet eller Ljusterö, får åka med svävaren på vintern.
Man har tidigare annonserat efter dagmamma på ön utan att få napp. Både möjlighet att resa med svävaren och tillgång till lokalen är en förutsättning för att det ska fungera.
– Vi har stora förväntningar på att det här löses nu. Vi har på olika sätt diskuterat detta med kommunens tjänstemän och politiker sedan ett års tid. Nu är det liksom skarpt läge och föräldragruppen måste få gå ut och börja rekrytera. Vi behöver få besked från kommunen, både när det gäller lokal och resa. Dessutom behöver vi få besked om det kan bli en kommunal förskola eller inte. Kommunen har sagt att förskolan och skolan är lagd i malpåse och att så fort det finns barn ska man kunna öppna den igen, säger Elisabet Wennlund.
I dagsläget finns sju barn i förskoleåldern på Ingmarsö, men barnen kommer bli fler. Fler familjer är också på gång att flytta ut till ön. Byalaget och föräldragruppen vill att förskolan är på plats hösten 2018.
– Naturligtvis vill vi att kommunen ska starta förskola med förskollärare. Vi har tidigare fått höra från kommunen att det skulle krävas 20 barn för det. När man resurssätter med pedagoger i förskolan räknar man 5,2 barn per pedagog. Då tycker vi att kommunen skulle kunna starta en förskola ute hos oss. Det är en otroligt positiv föräldragrupp som på alla sätt kommer att dra sitt strå till stacken för att barnomsorgen ska komma i gång. Men det måste också bli en långsiktig lösning, säger Elisabet Wennlund.