
Återvinningsgården på Svartsö tar inte längre emot farligt avfall. Anledningen är att gården inte håller tillräcklig standard för att ta emot sådant avfall och en upprustning skulle bli för dyr, menar kommunen.
– Vi är väldigt upprörda, säger Olle Wallin, ordförande i Svartsörådet.
Färgrester, olja, glödlampor och bilbatterier är exempel på sådant som fram tills nyligen kunnat lämnas vid återvinningsgården på Svartsö.
– Nu är vi hänvisade till grovsopsfärjan som kommer två gånger om året, säger Olle Wallin.
Det går däremot fortfarande att lämna sina förpackningar, glas, trä, metall och wellpapp på återvinningsgården. Men Olle Wallin är inte nöjd och anser det innebär en försämrad service för skärgårdsborna.
– Alla kan inte anpassa sig till färjan. Då blir alternativet att många låter sitt avfall stå kvar på tomten istället och det gagnar inte miljön direkt. Särskilt inte när vi bor i en sådan känslig havsmiljö, säger Olle Wallin.
Återvinningsgården, som öppnade 1996, lever idag inte upp till de miljömässiga krav som finns för att kunna hantera det farliga avfallet. Bland annat måste en ny oljeavskiljare köpas in och installeras och delar av marken måste asfalteras. Totalt skulle en renovering av återvinningsgården kosta omkring 400 tusen kronor, enligt kommunen. En allt för hög kostnad, säger kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson (M).
– Pengarna för upprustning skulle i sådant fall tas av den tekniska nämndens budget och det är en betydande kostnad.
Kommunen motiverar sitt beslut sett till mängden avfall som samlats in på Svartsö. Under 2015 samlades 37 ton avfall in jämfört med 191 ton på Möja. Men Olle Wallin tycker att det är fel att se till enskilda kostnadsposter.
– Vi accepterar inte ett resonemang där kommunen rycker i varje enskild sak och säger att det är för dyrt. Det är inte en korrekt beskrivning av kommunens totala kostnader för service i skärgården.
Han menar att Svartsö är en av Värmdö kommuns kärnöar och bör därför vara bättre prioriterad.
– Kommunen får kanske finna sig i att vissa saker är dyrare i skärgården, säger Olle Wallin.
Monica Pettersson förstår att det blir en omställning för svartsöborna. Men samtidigt säger hon att det är något som öborna får finna sig i.
– Det här är en prioritering som man har gjort och det kommer trots allt en färja och hämtar upp avfallet, säger hon.
Beslutet fattades av den tekniska nämnden i juni 2016. Ändå dröjde det fram tills i mitten av september, det vill säga två veckor innan beslutet skulle verkställas, som det kommunicerades ut till svartsöborna.
– Det kan jag tycka är för sent. Om man tog beslutet i juni borde man ha informerat omgående men här valde man att vänta och det kan jag bara beklaga, säger Monica Pettersson.