Som en effekt av kriget i Ukraina har kommunerna och Försvarsmakten höjt sin beredskap. Marinen vill ha tips från allmänheten om observationer som kan verka misstänkta.
– Vi är jätteintresserade av tips från allmänheten, säger Anders Engqvist, Marinens säkerhetschef.
Av intresse är tecken på undervattensverksamhet som observationer av periskop och onaturliga vågsvall.
– Ett tips är att filma sådana iakttagelser och samtidigt med ord beskriva vad man ser och varför man uppmärksammade det, säger han.
Man bör också rapportera om personer förtöjer eller går iland vid skyddsobjekt eller om någon ankrar där ankringsförbud gäller.
– Vi får rätt mycket tips i dagsläget och har märkt av en ökning på senare tid rörande bland annat drönare, säger Anders Engqvist.
Han vill inte kommentera Marinens beredskap men säger:
– Vi följer omvärldssituationen och vad som händer i Östersjön. Vi har ett jättebra samarbete med Finland och delar fortlöpande sjöinformation med varandra.
Inte heller Joakim Kindahl, ställföreträdande chef för Amf1 vill kommentera beredskapsläget men säger:
– Vi vidtar de åtgärder vi behöver. Samtidigt fortsätter våra ordinarie övningar så en del stridsbåtar kan nog synas, särskilt i södra skärgården.
Även Marinen fortsätter sin verksamhet som vanligt och bland annat är en större slutövning för värnpliktiga inplanerad i maj -juni.
Länets kommuner samverkar med varandra och en rad andra myndigheter kring korrekt information och beredskap.
Nynäshamns kommun har personal på plats för att vara behjälpliga när färjan från Polen lägger till i hamnen. Färjan kommer sex dagar i veckan till Nynäshamn och sedan förra onsdagen medföljer på varje tur 200 – 300 krigsflyktingar från Ukraina. I tisdags väntades 600 flyktingar med färjan.
– Sen får vi utvärdera och ta hänsyn till hur läget förändras, säger Harry Bouveng (M) kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.
I länets kommuner finns idag över 2 000 platser där flyktingar kan inkvarteras.
– Vi är gemensamt rustade för att möta de utmaningar som ligger framför oss nu, säger Meeri Wasberg (S) kommunstyrelsens ordförande i Haninge.
Där, liksom i Österåker, har man märkt av att fler medborgarna vänder sig till kommunen för att få information och råd.
– Vanliga frågor är ”var finns skyddsrummen”, ”ska man köpa jodtabletter” liksom frågor om ”Hesa Fredrik”, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker.
Enligt henne är Österåker beredd att ta emot krigsflyktingar så fort Migrationsverket begär det.
– Politiskt har jag samlat alla gruppledare till en gemensam deklaration för att inge trygghet för våra invånare att vi kommer att samarbeta och göra vårt yttersta för att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner och ta emot flyktingar om de söker sig till Vaxholm eller om vi får flyktingar fördelade till oss, säger Malin Forsbrand (C) kommunstyrelsens ordförande i Vaxholms stad.