
Under de senaste åren har intresset för att producera sin egen el med hjälp av solceller ökat stort i skärgården. Men för den som bor på en ö utan fast broförbindelse eller tillgång till bilfärja kan det bli både komplicerat och dyrt att installera en solcellsanläggning.
Eon är ett av företagen som gör reklam för sina solcellsanläggningar men har en policy att inte åka ut på öar för att installera dem. Detta trots att öar och kust har flest soltimmar i landet.
– Det finns inget generellt nej till att operera i skärgården. Det vi däremot behöver är att det finns en fast förbindelse till ön, antingen broförbindelse eller bilfärja. Det handlar om tillgänglighet, att den operatör som vi anlitar ska kunna ta sig ut och montera solcellerna, säger Björn Persson på Eons pressjour.
Vid en rundringning till några olika leverantörer av solcellsanläggningar visar det sig att flera bolag har samma regler. Det finns även företag som visserligen kan tillhandahålla tjänsten att installera solceller i en fastighet på en ö utan fast vägförbindelse, men då får kunden själv bekosta transporten och det kan svida i plånboken.
Det finns trots allt företag som tagit på sig den lite mer besvärliga uppgiften att leverera och installera solceller på fristående öar. Företaget Susanna – Sustainable and Natural AB på Blidö är igång med att vidareutveckla sin affärsidé att tillhandahålla solcellspaneler till öar i Roslagen. Tack vare det etablerade nätverk de redan har med många hantverkare ute på öarna har de möjlighet att erbjuda tjänsten även till öar utan fast vägförbindelse.
– Vi kommer att sätta upp en anläggning nu på Söderöra och har tidigare varit på Runmarö. Vi har också levererat off-grid ute på några öar och då samarbetar vi med snickarna. Det är ju lite mer transporter så det gäller att man har samarbetspartners och att de också känner sig bekväma med solceller, och det är där vi kommer in med vår kunskap, säger Susanna Norrby.
Susanna tror att det höga trycket som nu råder på solcellsmarknaden där företag i Stockholmsområdet redan har fler kunder än de hinner med, är orsaken till att man kanske inte alltid väljer att satsa i skärgårdsområdena.
– Det finns för lite resurser för den boom som är på väg nu och för boende ute på öarna kan det därför vara bra att vända sig till en lokal mindre aktör. För större företag som inte är vana att köra ut på öarna blir det bökigt. Transportkostnaden blir högre och sedan tillkommer restiden för den som ska montera. Men det kan vara bra att tänka på att det bidrag du kan söka från länsstyrelsen för att installera solceller gäller kostnaden för hela installationen, även transporten, säger Susanna Norrby.