Advokatbyrån som Värmdö kommun anlitade i målet mot en leverantör av skrivtavlor till ö-skolorna debiterade dubbelt så mycket som motpartens advokat. Byrån har tidigare fått skarp kritik för sitt sätt att salta räkningarna.
Kostnaderna för kommunen skenade redan från start i processen mot leverantören AudicomPendax. Hävningen av avtalet skedde på lösa grunder och ingen vill ta ansvar för beslutet.
Det är överhuvudtaget svårt att få tag i någon ansvarig på Värmdö kommun:
Skärgårdsskolans rektor Lena Möllersten är sjukskriven och svarar inte på frågor. Tjänstemännen vill inte låta sig intervjuas. Kommunalrådet Deshira Flankör (M) hänvisar till utbildningsförvaltningen ”som ansvarar och kan de ytterst verksamhetsspecifika frågorna”.
Formellt ansvarig för processen är utbildningschefen Peter Bergström, som i december 2019 undertecknade en fullmakt för Front att företräda kommunen i avtalstvisten.
– Det är kommunens upphandlingsenhet som väglett Lena Möllersten i processen kring att säga upp avtalet med Audicom, skriver han i ett mejl.
– Politiken har varit informerad om att det pågår en tvist, men det är förvaltningen som på delegation hanterar dessa ärenden.
I övrigt vill inte Peter Bergström kommentera saken ytterligare förrän kommunen tagit ett beslut om de ska överklaga domen eller inte.
Det var i början av mars 2017 som Värmdö kommun upphandlade och till slut tecknade ett hyresavtal på fem år om tjugo interaktiva skrivtavlor som skulle användas av Värmdö Skärgårdsskolor.
Men Skärgårdsskolan var inte nöjd med teknik och support. Kommunen sa ensidigt upp avtalet med leverantören AudicomPendax och slutade betala hyra för skrivplattorna i december 2017.
Företaget vände sig då till domstol och kommunen inledde en egen rättsprocess.
Första fakturan från Front Advokater anlände till Värmdö kommun i slutet av februari 2018. Sedan kom det nya med jämna mellanrum fram till och med oktober i år.
Referens på fakturorna är i de flesta fall Skärgårdsskolans rektor Lena Möllersten. Specifikationerna är knapphändiga. Det står inte vem som gjort vad eller hur mycket tid varje person lagt ner.
Innan kommunens stämningsansökan är inlämnad 21 mars 2019 har Front fakturerat Värmdö över 330 000 kronor, inklusive moms.
Någon timtaxa finns inte specificerad i fakturorna och Värmdö kommun vill inte svara på hur stor den var, men i andra mål har Front legat på ett lågt timarvode, 1 600 kronor inklusive moms, vilket i så fall skulle innebära att Fronts jurister innan 21 mars 2019 lagt ner över 200 timmar, eller fem hela arbetsveckor, på ärendet.
Fronts advokat Ulf Mellqvist, som ledde processen för kommunens räkning vill inte heller lämna någon kommentar.
Advokatfirman har granskats i en serie artiklar i Göteborgs-Posten i år. I den granskning som GP inledde 15 februari i år, uttalade sig flera nuvarande och tidigare jurister på byrån. De uppgav att Front kompenserade de låga timpriserna genom att systematiskt överdebitera kommunens förvaltningar och bolag.
Göteborg har fått betala för arbete som gjorts av praktikanter, assistenter och nyblivna jurister, i stället för kvalificerade jurister, enligt en utredning gjord av revisionsbyrån Ernst & Young.
Enligt Skärgårdens uppgifter var AudiocomPendaxs jurdiska ombud i snitt dubbelt så dyra per timma som Värmdö kommuns.
Efter rättegången i Nacka tingsrätt skickade AudiocomPendaxs ombud en kostnadsräkning till tingsrätten på knappt 650 000 kronor.
Värmdö kommuns ombud, Front Advokater, krävde alltså dubbelt så mycket, 1,3 miljoner kronor – trots mycket lägre timpenning.
Pengar som Värmdö kommun nu får betala, eftersom man förlorade målet.
Göteborg bröt sitt avtal med Front Advokater i september i år. Staden har också beslutat att Front Advokater utesluts ur upphandlingen för ett nytt ramavtal när det gäller juridiska tjänster, ett beslut som Front Advokater nu begärt ska överprövas av Förvaltningsrätten.
Åtgärderna från Göteborgs sida beskrivs av Henrik Karlsson, förvaltningsdirektör på Inköps- och upphandlingsförvaltningen i Göteborg, som ”sällsynta”.
– Vi har vittnesmål och skriftlig bevisning som sammantaget visar på ett beteende där Front i ett antal år smetat ut extrakostnader på många fakturor och på det sättet tagit betalt för timmar de inte har utfört, säger han till Skärgården.