Ett ökat antal fritidsbåtar i skärgården i sommar har också inneburit fler kränkningar av fågelskyddsområdena runt Bullerö. Nu skärper Kustbevakningen och sjöpolisen bevakningen av områdena.
– Det är fler och fler båtar och paddlare som far rakt igenom fågelskyddet. Jag upplever det som ett ökande problem, säger Ann-Sofi Andersson, länsstyrelsens naturbevakare för Bullerö naturreservat.
Därför har Ann-Sofi Andersson vid flera tillfällen kontaktat sjöpolisen och kustbevakningen för att få en ökad patrullering av fågelskydden i Bullerö- och Nämdöarkipelagerna.
– Det stämmer att vi har ökat vår närvaro i det området, säger Henrik Lundh, stationschef för Kustbevakningens station i Djurö.
– Ofta handlar det om att vi säger till folk. I några fall har vi lagfört dem.
Intrång i ett fågelskyddsområde kan ge höga böter. En familj från Skövde som packade upp picknickkorgen på ön Stora Rödskär i Tanums kommun för några år sedan fick böta 30 dagsböter på totalt 18 000 kronor för att ha brutit mot områdesskyddet.
En man från Norrköpingstrakten fick böta 7 500 kronor för att tillfälligt ha vistats i ett fågelskyddsområde vid Kallsö i Sankt Anna skärgård en varm julidag 2016.
Inkräktare i fågelskyddsområden i sjön Båven har tidigare bötfällts med 5 000 respektive närmare 2 000 kronor.
Det är inte bara öarna som är förbjudna att beträda, utan även vattnet runt dem.
Ann-Sofi Andersson tror att det ökade antalet intrång beror på att allt fler människor använder digitala sjökort där viktig information kanske har valts bort.
– Moderna digitala sjökort har olika lager som man kan välja att använda som ger mer eller mindre information. Av ren okunskap väljer man bort det lager som visar fågelskyddsområdet.
Henrik Lundh pekar på det ökade antalet fritidsbåtar på sjön, särskilt i år.
– Vi ser en ökad tillströmning av ett klientel som kanske inte varit på sjön tidigare, säger han.
De aktuella fågelskyddsområdena finns runt Bullerö och Rågskär samt området runt Koskären utanför Nämdö.
FAKTA
Det finns drygt 1 000 djur- och växtskyddsområden i Sverige. I syfte att skydda sällsynta eller störningskänsliga djur- eller växtarter kan länsstyrelsen eller kommunen med stöd av 7 kap. 12 § miljöbalken inrätta djur- och växtskyddsområden. Föreskrifterna innebär att allmänheten, och i vissa fall även markägaren, inte får vistas inom området under en viss tid av året.
Källa: Naturvårdsverket