
Intresset för solceller har ökat, och särskilt i skärgården. Det menar Susanna Norrby, som i lördags var i Stämmarsund på Blidö för att informera om hur öborna kan installera solpaneler på sina tak.
– Vi får många förfrågningar. Det är en boom på gång nu, säger Susanna Norrby, företaget Susanna – Sustainable and Natural AB som säljer och installerar solceller i Blidöbygden.
På brädgården i Stämmarsund har Susanna Norrby och hennes partner Fredrik Jansson satt upp demopaneler för att visa hur det funkar med solenergi och de svarar på frågor från öborna. Genom att de har plattformen på Stämmarsunds Trä, som ägs av Fredriks familj, har de kontakt med de lokala snickarna och får därmed veta när det till exempel är någon takrenovering på gång i området.
– Det är ett jättebra tillfälle att sätta till solceller, menar Susanna Norrby.
Än så länge är det inte så många på ön som installerat solceller på sina tak, men företaget har fått många förfrågningar. Susanna Norrby tror också att efterfrågan kommer att öka nu när solenergi blivit ännu mer subventionerat.
– Energimyndigheten har beslutat att bidraget som fanns förut på 20 procent till privatpersoner ska ligga på 30 nu. Och det är på hela solcellsinstallationen, till skillnad från rot och rut, som bara gäller själva arbetskostnaden. Det här bidraget är så generöst att du kan till och med få med en takrenovering i det. Då får du ju väldigt bra ekonomi i det, säger hon.
En fråga de ofta får är om vi i Sverige med vår långa, mörka vintertid verkligen har rätt förutsättningar att producera solenergi.
– Jämför vi med Tyskland, som har byggt ut jättemycket, så har vi ungefär samma mängd sol. Men vi har den olika tider på året. Vid den här årstiden börjar vi få mycket sol i Sverige och på sommaren kan man ju få elen helt gratis. Men mellan november och februari måste man ha någon annan energikälla.
Att just skärgårdsborna gynnas av att producera sin egen el är hon övertygad om.
– Det är väldigt bra för oss i skärgården att folk installerar solceller på sina tak. Vi ligger ju i glesbygd, långt ut och har lite svajningar i nätet. Tänk sedan när folk börjar med sina elbilar och ska ladda dem, då kommer det att bli ännu mera variationer i förbrukningen och fler svajningar, så att ha en lokal elproduktion är bra för elnätet, säger Susanna Norrby.
Text och foto: Ingrid Hedman