
Ett stort antal knubbsälar har sedan i våras rapporterats döda på Västkusten och i Danmark. Naturhistoriska riksmuseet och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, försöker nu hitta förklaringar till säldöden.
Analyser av en av de döda sälarna på Västkusten visar att den bar på en helt ny influensatyp, A H10N7. Frågan är nu om detta virus är orsaken till den höga säldödligheten. Totalt har 275 döda sälar rapporterats in, mellan april till september.
Virus av typen H10 har aldrig tidigare rapporterats hos en säl någonstans i världen, uppger SVA. Förutom influensaviruset hade den aktuella sälen även lunginflammation orsakad av e-colibakterier. SVA och Naturhistoriska undersöker för närvarande dels vilken betydelse viruset hade för att den aktuella sälen dog, dels mer exakt vilken virustyp det handlar om. Sälar anses vara mottagliga för influensa A och smittas troligen av sjöfåglar, men i dagsläget går det inte att säga om influensaviruset har någon roll i säldöden längs Västkusten.
Forskarna undersöker även om det kan handla om ett utbrott av viruset PDV, en variant av valpsjukeviruset som tidigare orsakat omfattande sälpest både i Sverige och i Europa. Senaste 2007 dog cirka 3 000 knubbsälar. Proverna har dock hittills varit negativa gällande PDV-viruset och spridningen skiljer sig markant jämfört med tidigare utbrott av sälpest.
I södra Östersjön finns gott om knubbsäl, medan det i Stockholms skärgård bara finns gråsäl. Frågan är nu om säldöden på Västkusten och i Danmark kan sprida sig österut. Tero Härkönen, förste intendent på Naturhistoriska riksmuseet säger:
– Vi vet ännu inte hur den sprids, om den smittar mellan sälarna. Det ser ut som att de smittas av andra djur, som sjöfågel.
Denna vecka kommer en större provtagning på levande sälar längs Västkusten att inledas för att se hur spridd smittan är.
– Vi ser sällan sjuka sälar, framför allt hittar vi de döda individerna, säger Tero Härkönen.
Den som hittar döda sälar ska i första hand kontakta den kommun där fyndet gjorts, i andra hand Naturhistoriska riksmuseet.