
Det tog bara några veckor innan laxkvoten var uppfiskade i år men i butikernas kyldiskar är det tomt. Östersjölax säljs knappt längre trots att efterfrågan finns. Frågan är på vilka tallrikar fisken till slut hamnar.
Det är gott om vildlax i våra vatten, men eftersom fisken innehåller gifter är det känsligt vilka som köper den. Grossistfirman BD fisk i Luleå säger att man säljer vildlax till vissa butiker och restauranger, men att det är oerhört små mängder och hänvisar till yrkesfiskarna själva.
Kjell Strömbäck, ordförande i Norrbottens Kustfiskareförbund är dock förtegen kring hanteringen av vildlax.
– Jag vill helst inte säga vilka köparna är, det blir alltid en massa jävla skriverier. När det kommer till folks kännedom att vi säljer vildlax är det alltid någon som säger att vi inte ska hålla på med det. Det här har nästan slagit ut hela näringen.
I Stockholmsområdet går det inte ens att få tag på vildlax från Östersjön, trots att en stor mängd av laxen i älvarna passerar skärgården under våren.
Anders Jansson, yrkesfiskare från Björkö, menar att även om laxen innehåller dioxiner så finns en efterfrågan.
– Det finns en kategori människor som vill äta naturliga och lokalt fångade livsmedel. Laxarna är mindre belastade nu än för 30-40 år sedan.
Anders Jansson anser att kvoterna är för små idag och att lax skulle kunna vara en bra resurs för skärgården.
– Det skulle vara värde för Stockholm att kunna köpa lax från närområdet. Det finns en efterfrågan och skulle säkert gå att sälja till bättre priser än den norska.
Vem som till slut köper den fisk som fångas i Östersjön är oklart.
– Jag vet faktiskt inte vart de hamnar. De kanske säljs i Blekinge eller Bornholm, det är bättre priser där, säger Anders Jansson.
Inte heller Stefan Palm, forskare på SLU har stött på vildlax i butikerna.
– Jag brukar aktivt leta efter Östersjölax, men jag hittar aldrig någon. Jag trodde det kunde finnas på Gotland, men jag hittade inte heller något där. Laxen säljs nog lokalt skulle jag tro.
Rekordår för vildlaxen
Det formligen kokar av lax i våra älvar i år. I vår största laxälv, Torneälven, har hittills över 90 000 fiskar gått upp. Nytt rekord med hästlängder sedan man började räkna, men orsaken till den ökade mängden förbryllar forskarna.
De två senaste åren har det varit gott om vildlax i våra större älvar. Sommaren 2012 gick drygt 60 000 laxar upp i Torneälven, vilket var rekord, men i år är det betydligt mer. Innan sommaren är slut kan upp mot 100 000 laxar ha tagit sig upp i älven för att leka. Det är ännu för tidigt att säga hur det kommer att se ut i andra älvar, men hittills har det varit ett bra laxår överlag. Men varför det är så bra just i år vet inte forskarna.
– Det finns nästan lika många hypoteser som det finns forskare. Det man diskuterat tidigare var sälstammens utbredning, men nu vet jag inte vad man ska säga om det. Det kan finnas kopplingar till klimat och temperaturer, men det är bara spekulationer, säger Stefan Palm som är forskare på SLU.
De förklaringar som brukar ges är att milda vintrar ger goda laxår. Samtidigt kan det även finnas kopplingar till ändrade fiskeregler. Det verkar också som att allt fler av de laxyngel som letar sig ut i havet av någon anledning klarar sig.
Men goda laxår innebär inte nödvändigtvis att det även framöver kommer finnas gott om fisk. Dubbelt så mycket fisk i en älv innebär inte att det blir dubbelt så mycket yngel.
– Det finns en variation, man får inte stirra sig blind på enskilda år. Det kommer att bli spännande att följa hur nästa årsklass kommer att bli. Vi har inte kunnat studerat laxbeståndet på den här nivån tidigare.