
Trots en ovanligt regnig sommar så har många drunknat under juni och juli i år. Olycksstatistiken tycks inte gå ner trots stora insatser, men det är oklart varför.
Statistiken kring drunkningsolyckor är dyster läsning. Förra året omkom 61 personer, under juni och juli, vilket var ovanligt många. Man måste gå tillbaka till 2006 för att hitta värre siffror. I år har 40 personer drunknat under samma tid. En exceptionell siffra med tanke på den kyla och regn som präglat sommaren.
– Det är en hög siffra i förhållande till vädret. Det finns ingen bra förklaring, folk har gett sig ut och badat i alla fall och överraskats av det kalla vattnet, säger Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet.
Kallt vatten ökar risken för olyckor, men många förolyckades även under förra årets soliga sommar med varmt vatten. Olyckorna tycks alltså inträffa oavsett sommarväder och det är alltid samma grupp som är värst drabbade.
– Det är fortfarande äldre gubbar som är överrepresenterade. Vi män kan ha lite svårt att acceptera att vi blivit äldre. Man ska heller inte glömma alkoholen, hälften som de som drunknar har alkohol i kroppen.
En ny riskgrupp som ibland pekas ut är nyanlända som bor på asylboende. I år har åtminstone fem personer på boende drunknat.
– Det jag vet säkert är fem fall, men sedan har vi dem jag inte vet, som kan vara lika många. Det är inte alltid lätt att få fram uppgifter. Kommer man från ett land där man använder vatten till att dricka men inte simma i, så kanske man inte är så vattenvan, säger Anders Wernesten.
Sambanden är dock inte klara och uppgifter kring olyckor kan vara svåra att få ut eftersom de omges av sekretess, säger Anders Wernesten, som efterlyser ytterligare forskning. Sedan 2011 är simkunnighet ett kunskapskrav i årskurs sex och nio. Men någon förändring i antal omkomna är ännu inte märkbar.
– Det kommer nog att ta lite tid innan det slår igenom, men det är inte unga som främst drunknar, säger Anders Wernesten.