
Ända sedan Sjöfartsverket på 1980-talet började skissa på en ny sjöfartsled har det funnits kritiker, som bland annat pekat på bristande miljöhänsyn.
En som är mycket tveksam till Horsstensleden är kommunstyrelsens ordförande i Värmdö kommun Deshira Flankör (M).
– Området som påverkas innehåller höga marina värden som inte kan bortses från. Sandhamnsleden
täcker redan sjöfartens behov, anser jag.
En helt annan uppfattning om leden har både Stockholms Hamnar och Stockholms Handelskammare.
Sandra Gegerfelt på Stockholms Hamnar säger att studien är efterlängtad och att det är viktigt att Horsstensleden byggs för sjöfarten, för resenärer, för miljön och för att minska erosionen i Furusundsleden.
Lotta Andersson på Stockholms Handelskammare har nyligen skrivit rapporten Kampen om kajerna, där Horsstensleden listas som en av tio viktiga punkter för sjöfarten i Stockholm. Hon är glad över den nya studie som nu kommit. Lotta Andersson pekar på fördelar för turistnäringen i Stockholm med bland annat fler kryssningsfartyg i framtiden:
– Horsstensleden är ju en bra möjlighet att stärka den efterfrågan som finns från de internationella kryssningsfartygen, som är längre och bredare än dagens, att anlöpa Stockholm. Och så klart viktig även för färjetrafiken. Dessutom kan det bli fler förbindelser till skärgården. Det skulle stärka hela huvudstadsregionens attraktivitet ytterligare, säger hon.
Kostnaden för Horsstensleden beräknas till ”några hundra miljoner kronor”. Någon upphandling är inte gjord ännu. Trafikverket lämnar sin rekommendation till regeringen till sommaren. Sedan väntas ett beslut därifrån under våren 2018. Varefter bland annat tillstånds- och miljöprövningar ska utföras. Beroende på hur snabbt de processerna går kan en byggstart av Horsstensleden förmodligen komma igång tidigast 2020. Sedan tar det ett par säsonger innan en led kan stå helt färdig.