
Lidö drabbades mycket hårt av stormen Alfrida och vandringslederna är oframkomliga. Unikt för ön är att merparten av skogen ska bevaras för fri utveckling, vilket innebär att fallen skog ska lämnas orörd.
– Vi måste ha dispens för att ta hand om det, säger Jonas Davidsson, Skärgårdsstiftelsens regionchef.
– Det är liksom ingen idé att åka in längre.
Micke Jansson, Skärgårdsstiftelsens tillsynsman på Lidö, stannar fyrhjulingen. Framför oss ligger tall och gran raklånga över vägen, så långt ögat når. Till höger och vänster om vägen har skogen rasat som plockepinn. Micke Jansson ställer sig jämte en rotvälta högre än han själv.
– Vi har flera sådana här stråk där hektarvis med skog bara ligger ner. Vi får avråda folk att gå ut i skogen.
Anders Berglund, projektledare för hanteringen av skogsskador kring Alfrida, har inventerat skogen på Lidö och tror att 50 procent har blåst ner. Vissa vägar är röjda och farbara, och kraftledningen är lagad. Resten har legat orört sedan stormen, eftersom merparten av skogen ska bevaras till fri utveckling enligt länsstyrelsens skötselplan. Beteshagen där Micke Jansson satte upp två kilometer nytt stängsel 2017, är obrukbar. Stängslen går till stor del över mark som är satt till fri utveckling.
– De värden som fanns när skötselplanen skrevs har till stor del förändrats så drastiskt nu. När det blir så här extremt så tycker jag att man måste ompröva sina beslut. Om allt får ligga kvar är det i mina ögon förstört, inte ens mina barnbarn kommer kunna gå ut i skogen, säger Micke Jansson.
Han är också bekymrad över att en räddningsinsats på ön skulle vara omöjlig, vare sig det rör sig om en skadad person eller en skogsbrand.
Länsstyrelsen kan lämna dispenser för att få avverka skog. En sådan ansökan ska Anders Berglund lämna in. Även om de får dispens har de ett enormt jobb framför sig. Granbarkborrarna har redan börjat angripa vissa träd.
– Man insåg nog inte hur mycket det var. Jag önskar att vi hade varit snabbare med att komma igång med inventeringen, säger Anders Berglund.
Den tre kilometer långa vandringsleden runt ön är begravd under vindfällen.
– Man kan inte gå runt på ön, vilket är otroligt sorgligt. Vår förhoppning är att åtminstone röja stigarna. Farhågan är att gästerna inte kommer tillbaka, säger krögaren Olle Tejle.
Tror du inte det finns förståelse?
– För att det har hänt jo, men inte för att man inte gör något åt det.