
Genom fönstret på kontoret blickar Anders Hellberg ut över blå bussar, bilar, vita skärgårdsbåtar och gula färjor. Skärgårdslivet pågår i Vaxholm. Så här års bedrivs arbetet med Brixham Books mest på land. Båtmässan avslutades på grund av coronaviruset i förtid och efter att ha tagit ner montern har han bland annat hunnit med en föreläsning om Furusundsleden för Svenska Kryssarklubben i Östhammar.
– Vi lägger mer pengar än vi egentligen har råd med på mässan. Men vi är inte så hårt drabbade, vi kan sälja även i det här läget. Men hotell- och restaurangbranschen är i fritt fall, konstaterar Anders Hellberg.
Allt började med att Anders Hellberg köpte sin sjunde båt i ordningen 2008 – Tibnor som är en replik av en Brixhamtrålare byggd i stål.
– Jag hade en idé om charter, att visa skärgården från ett fantastiskt fartyg. Men jag insåg att det inte var min grej. Folk förväntar sig drinkar på akterdäck. Då funderade jag på skrivkurser ombord men det finns så många av det.
Efter att Anders Hellberg, som arbetat som journalist hela livet på bland annat TT, slutat på Dagens Nyheter bodde han ombord på Tibnor i Österhamn i åländska Mariehamn i tre år. Han frilansade för en del tidningar och blev snabbt igenkänd.
– Det är en liten värld. 2012 hade landskapsregeringen på Åland hittat på en variant på det svenska teveprogrammet Draknästet, som de kallade Skraknästet. Den gick ut på att gynna turismen.
Han såg en lucka – det saknades en ordentlig hamnguide över Åland på svenska. Det fanns en på finska med en kort svensk översättning. Han gick in med ett förslag till Skraknästet – som dock inte var ett teveprogram – och vann tävlingen och därmed 5 000 euro. Förlaget PQR skulle ge ut den första guiden av många, men efterhand blev det egen utgivning på förlaget Brixham Books, vars namn inspirerats av att Tibnor är just en Brixhamtrålare.
Boken Åland fick en inte helt okomplicerad start. Den utlöste ett stort bråk på Åland, då många ville skydda hamnarna och inte få turister till ”sin” vik.
– Man började tala om att den inte skulle få tryckas. En minister på fastlandet skulle aldrig kunna säga en sådan sak, men på Åland gick det bra, skrattar Anders Hellberg.
Efterhand insåg ålänningarna att det inte var så farligt. Boken kom ut och finns på både tyska och finska idag och har hunnit med en ny upplaga på det egna förlaget. PQR började avvecklas och Anders Hellberg såg sig om efter ett annat förlag som ville fortsätta ge ut Åland. Norstedts var inte intresserade, trots att Anders Hellberg givit ut böcker tidigare.
– Hade Norstedts givit ut den hade vi inte suttit här idag, menar Anders Hellberg.
Istället tog resan en annan vändning när han träffade Kerstin Benckert ombord på Tibnor där hon skulle vara med som besättning, eftersom hon är fartygsbefäl klass VIII. Dessutom är hon navigationslärare och har en bakgrund inom resebranschen. En perfekt matchning.
– Vi hade bröllopsfesten 2013 på Beckholmen. Vi är inte primärt förläggare men har blivit det.
Det var Kerstin Benckerts idé att starta ett eget förlag och göra titel nummer två, en guide över Gotska Sandön, som enligt Anders Hellberg är deras bästa bok men inte den bäst sålda.
– Den är till för både båtfolket och de som kommer med turbåten från Nynäshamn. En del vet inte att man måste ligga på svaj där, att det inte finns några landstigningsplatser.
Paret äger förlaget tillsammans och Kerstin är med på fältarbetet på somrarna när hon kan. Hon arbetar som anhörigkonsulent i Nacka kommun och har två autistiska söner som tar mycket tid.
På höstarna enas paret om vad som är nästa bok. Tibban ligger i hamn på Rindö och tittas till med jämna mellanrum. Sedan börjar de på våren med fältarbetet som pågår större delen av sommaren. De har bott långa perioder ombord på Tibnor.
– Vi är i varje hamn och ser med båtmänniskans ögon. Flyger med drönare, lodar, tar bilder. På hösten tar vi fram bilderna igen. Skriver och lämnar till tryck kring årsskiftet.
Under våren pågår båtmässorna och försäljningen sker främst under våren och sommaren. Böckerna trycks i Baltikum.
– Vi skulle inte ha möjlighet annars. Tråkigt men så är det.
Varje titel ges ut i 1000 exemplar och några av dem har hunnit med fler tryckningar och till och med omarbetade upplagor. Paret tar inte ut vare sig lön eller utdelning.
– Våra kostnader är layout och tryck. Vi gör det inte bara för att vi tycker det är kul utan vi hoppas få ut något ekonomiskt. Förlagsbranschen blir man inte rik på men sådana här böcker lever kvar. Därför tror vi att det här är framtiden.
Enligt honom finns bara tre nautiska förlag i Sverige: Jure, Hydrographica och Brixham. Hydrographica är en konkurrent som har fler hamnar i sina guider.
– Men vi ger mer om varje hamn.
Brixham gör inga digitala guider utan koncentrerar sig helt på fysiska böcker.
– Vi kan inte riskera att den blir freeware. Men det finns digitala guider. De görs av 20-åringar som är bra på datorer men kan inget om båtar. Vi känner ingen konkurrens direkt från nätet. Våra böcker görs om båtfolket av båtfolket för båtfolket. Folk känner att det är båtmänniskor som gör böckerna. Grafik gör inte ickeproffs.
Anders Hellberg menar de detaljerade beskrivningarna med bland annat djup som de själva lodat och drönarbilderna de själva tagit, med inseglingsstreckning inritad i bilden.
Guiderna har spiralrygg så att de ligger kvar med rätt sida uppslagen även när man lägger ifrån sig den ombord. Ett visst mått av salta stänk tål de behandlade sidorna.
Efter Gotska Sandön som utkom 2015 har förlaget givit ut en titel om året. På bordet på kontoret ligger en dummy av årets projekt – Svenska Kryssarklubbens årsbok med en guide över Stockholms skärgård. De första sidorna är tryckta som exempel, och bygger på förlagets tidigare titel om de 50 bästa hamnarna i Stockholms skärgård. Den ska tryckas i 28 000 exemplar och slutlämningen pågår just nu.
– Det är en stor ära att få göra den.
Anders Hellberg tror att hemestertrenden kan gynna verksamheten, även om han inte vill tjäna på coronavirusets framfart.
– Det har jag trott i några år, att man kommer cocoona i Sverige. Jag tror många kommer komma tillbaka till båtlivet.
Till sommaren är det dags för en ny seglats. Vilken titel som kommer härnäst är inte bestämt. Kanske utökar de boken om de 50 bästa hamnarna till 100, men det projektet är stort. Paret har ett antal nya titlar i åtanke. Kökar-Hangö, de baltiska öarna och Bornholm bland annat.
– Vi skulle vilja segla till Shetland men det blir kanske inte möjligt med tanke på Kerstins söner. Men vi är glada över den här världen från Stockholms skärgård över till Finland, Gotska Sandön och upp till Åland. Det är ett helt liv bara det. Kanske är det en dröm, de är inte alltid rationella.