
Under slutet av sommaren rapporterades om skärgårdskrogar som stängde direkt efter högsäsongen, trots att båtarna ännu gick på sommarturlista. Men på Möja satsar en krögare tvärtom på att hålla öppet – hela vintern. Allt för att locka fler att flytta ut.
Krögaren Per Kristiansson och hans fru Elisabeth hoppas bli permanentboende på Möja och tar nu första steget mot att förverkliga planen. Istället för att stänga på vintern som många andra skärgårdskrogar gör, håller Pärlan öppet varje helg i vinter. Inte bara det, det blir även liveband på plats både fredagar och lördagar.
Nyligen sålde Per sin restaurang Sankta Clara i Gamla stan, och bor nu minst 3-4 dagar i veckan på Möja.
– Planen är att kunna bo här i det närmaste permanent. I det projektet har vi tänkt att det skall kunna löna sig att ha krogen öppen på helgerna året runt, säger han.
Men tanken är större än så, det är inte bara Per Kristiansson och hans familj som ska kunna flytta till Möja:
– Här finns infrastruktur och möjligheter att leva året runt, med skola, butik, bredband och bra kommunikationer. Det ska gå att bli 500 bofasta härute, vilket har blivit en fix idé hos mig, säger han och fortsätter:
– Först och främst ska folk vilja vara här. En förutsättning är att det finns ett attraktivt helg- och vardagsliv. Vill folk vara här så löser sig resten.
Den första hösthelgen som krogen hade öppet blev en succé, fullsatt både fredag och lördag. Några problem med att få ut banden är det heller inte:
– Jag har ett stort nätverk med musiker sedan tiden på Sankta Clara. En förutsättning är att musikerna vill komma ut hit och spela. Och den spontana reaktionen jag har fått hittills är att de jättegärna vill det.
Dels vill han locka Möjaborna till krogen, liksom boende på närliggande öar, dels även folk utan anknytning till ön som vill komma ut på ett annorlunda krogbesök.
Per Kristiansson tror inte att 500 fastboende på Möja är någon omöjlighet att nå:
– Jag har en magkänsla av att folk är på väg från stan, och att skärgården kommer att återbefolkas på något vis. Husen har fått bättre standard i dag, VA-frågan har löst sig åtminstone på Möja och vi har bredband. Och vi har tid och möjlighet att se om det går att göra så här, säger Per Kristiansson.