Förutsättningarna för vågkraftverk i Östersjön är goda, menar forskare vid Uppsala universitet. I drygt två år har man testat vågkraftverk som ska klara isvintrar.
– Vågkraftsresursen i Östersjön är god och vårt projekt har visat positiva resultat efter två säsonger med is, säger Erland Strömstedt, forskare vid Ångströmlaboratoriet på Uppsala universitet.
Den konstruktion som han och hans kollegor arbetar med består av en boj som flyter på havsytan. Med en vajer är bojen kopplad till en generator som står på botten. När bojen guppar alstras elektricitet. Projektet har framför allt handlat om att utveckla en bojkonstruktion som klarar isvintrar. När isen ligger producerar vågkraftverken ingen energi, men det gäller att få bojarna att klara vintern. Därför har man under två säsonger testat konstruktioner som ska glida in under isen när den lägger sig. Testerna har gjorts utanför åländska Hammarudden.
– Vi fick is även om det inte var de hårdaste isvintrarna. Den tjockaste isen som uppmättes i området var 15 centimeter och det klarade de, säger Erland Strömstedt.
Vågorna i Östersjön är som regel lägre än på västkusten och innehåller inte lika mycket energi. De är dock brantare och har en kortare vågperiod, vilket innebär att man får upp hastigheten i generatorn.
– Den utvinningsbara vågkraften i Östersjön är 24 terawattimmar. Det motsvarar en tredjedel av vad den svenska vattenkraften producerar.
Energidensiteten, förmågan att ackumulera energi, är högre i vågor än i vind, vilket innebär att man inte behöver ta lika stora arealer i anspråk för att få ut lika mycket elektricitet. En annan fördel, jämfört med vindkraft, är enligt Erland Strömstedt, att vågkraften är mer förutsägbar. Även om det slutar blåsa så fortsätter vågorna att rulla ytterligare en tid, vilket gör elnätet mindre sårbart.
– Man behöver inte ha lika mycket balanskraft i nätet.
Vågkraftverk har också visat sig fungera som artificiella rev, vilket många arter kan dra nytta av – och så smälter de in i miljön bättre än vindkraftverk.
Om det går att få vågkraft i Östersjön kommersiellt gångbar, beror dock på en rad faktorer, inte minst elpriset och teknikutvecklingen.
– Tekniken är fortfarande ung och det finns potential att höja effektiviteten ytterligare. Men man kan säga att vår studie öppnar upp Östersjön för vågkraft.
Nästa steg, berättar Erland Strömstedt, är att göra en kartläggning av Östersjöns vågförhållanden. Därefter hoppas han att man ska kunna placera ut testanläggningar på olika platser. Gärna i samarbete med forskare från andra Östersjöländer.