
Många trafikanter uttryckte stor besvikelse över Skärgårdsbolaget 1s beslut att avbryta samarbetet med matproducenten Örätt från Svartsö. Nu kan vi rapportera att skärgårdskockarnas maträtter är tillbaka på båtarna redan till helgen.
I dag, torsdag, är det nypremiär för Örätter på Waxholmsbåtarna. Påsktrafikanter kan avnjuta en tallrik lokalproducerad raggmunk med stekt fläsk eller gröncurrykyckling till helgen.
– Det är jätteroligt att få vara tillbaka på båtarna. Det gör mycket för ekonomin men det är framförallt roligt att få leverera till skärgården för det är här vi hör hemma. Närmre våra kunder kommer vi inte och mer lokalproducerat kan Skärgårdsbolaget 1 inte få, säger Cilla Heurlin på Örätt som lagar all mat i produktionsköket på Svartsö
I februari rapporterade tidningen att Skärgårdsbolaget 1 (tidigare TRSM) avbryter samarbetet med den lokala matproducenten. Istället inledde man ett samarbete med en annan leverantör, Carolines kök. Redaren sa att orsaken till avslutet var att trafikanter hade klagat på för höga priser på maten och att Örätts leveransvillkor inte var tillräckligt flexibla. Då kostade en Örätt 95 kronor. Beslutet att avsluta med Örätt möttes av stor kritik, bland annat på sociala medier
”Tråkigt att man inte gynnar lokala skärgårdsföretag som dessutom levererar mycket prisvärd och god mat.”, skriver en trafikant på Facebook.
I början av mars kom dock parterna överens om ett nytt upplägg.
– Vi har tagit bort en mellanhand och kan på så vis gå ner i pris. Nu tar vi några kronor mindre av Skärgårdsbolaget per rätt. Vi kommer att ha färre val av rätter men kanske istället en ”veckans rätt” som varieras, säger Cilla Heurlin.
– Det är jätteroligt att vi har hittat en lösning. Vi kommer att ha både Carolines kök och Örätt som leverantörer, säger Skärgårdsbolaget 1s vd Henrik Cars.
I sommar kommer Örätterna att kosta 105 kronor vilket innebär att redaren nu har fått ett lägre inköpspris och ett högre försäljningspris. Rätter från Carolines kök kommer att kosta 90 kronor.