Den rekordheta sommaren har lett till att många vattendrag torkat ut, vilket har tagit hårt på havsöringen. Det konstaterar länsstyrelsen, som nyligen avslutat en undersökning där man främst riktat in sig på havsöringens välstånd i länet.
– Det är extra tråkigt eftersom vi hade en väldigt blöt höst förra året, vilket innebar att vi hade jättemycket lekfisk uppe i alla vattendrag. Men den leken har varit mer eller mindre förgäves. Öringen simmar ju upp i små kustmynnande vattendrag och leker. Många av dem har gått mer eller mindre torra i sommar. Det kommer att påverka fisket efter öring i skärgården om fyra-fem år, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson som deltog i undersökningen och är mycket bekymrad över upptäckterna.
– Klimatet har bidragit en del till den svåra situationen, men bristen på regn är inte hela förklaringen, menar han. Sjösänkningar, utdikningar av våtmarker, jordbruksmarker och skogsmark som gör att landskapet inte har förmåga att hålla vatten är andra viktiga orsaker och när regnet uteblir förstärkts den effekten.
– När det sedan väl regnar får man väldigt höga flöden på en gång. En naturlig miljö kan man likna vid en tvättsvamp som man fyller med vatten. Det går ju ganska sakta men sedan håller den vattnet väldigt länge. Våra avrinningsområden och natur i länet fungerar som ett handfat. Vrider man på kranen rinner det bara rakt ut och när man stänger av blir det helt torrt. Det här är en effekt av att vi påverkat landmiljön så mycket, vilket i sin tur påverkar både grundvattenförekomster och ytvattensförekomster i avrinningen i vattendragen, förklarar Henrik C Andersson.
För att rädda den krisartade läget och gynna tillväxten av havsöring krävs enligt fiskekonsulenten ett återskapande av de naturliga förutsättningarna i landskapet; att man anlägger våtmarker, skapar ett mer extensivt jord- och skogsbruk, slutar dika ut och försöker att återställa sjöar.
– Om det vi har sett i år är en klimateffekt kommer vi att få problem med ytavrinningen då det blir torrt i sjöar och vattendrag, och vice versa – när det regnar får vi stora problem med översvämningar, om vi inte rättar till det här. Ett opåverkat landskap kan funka jättebra som buffert mot extremväder. Annars blir det jobbiga förhållanden för både djur och människor, säger Henrik C Andersson.