Beslutet att även i år ställa in grovsopfärjan i Haninge och Nynäshamn har väckt kraftig kritik. Bland annat oroas öborna av att effekten av den uteblivna hämtningen kan bli att farligt avfall kan komma att spridas i naturen.
– Det ska vara lätt att göra rätt, säger Eva Falkman som tagit initiativ till en namninsamling.
Som Skärgården rapporterat har grovsophämtningen i Haninges och Nynäshamns skärgård i år reducerats, vilket har fått många öbor att reagera kraftigt. Eva Falkman är en av dem som är kritisk till den lösning som erbjudits. Vilket bland annat innebär att merparten av Ornöborna inte får någon grovsophämtning utan hänvisas till återvinningscentraler på fastlandet. Undantaget är Ornöboda, Söderviken och Björkösund där det kommer ställas containrar, men de allra flesta öborna kan inte ta sig dit annat än med båt. Det kommer inte heller vara möjligt att göra sig av med exempelvis farligt avfall eller elektronik.
– De ställer ut containrar där man får slänga kvistar, men ska man då ta sitt kylskåp på Waxholmsbåten? Eller göra som förr i världen, sänka det i havet eller bygga ett sopberg i skogen? Blir det för krångligt, då gör folk så. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Eva Falkman.
Nu har hon tagit initiativ till en namninsamling som redan fått ihop över 300 underskrifter.
– Folk är arga. Det är från alla öar här runt omkring. Ingen är nöjd med det här.
Många har även lämnat kommentarer i samband med underskrifterna. “Galet beslut av SRV. Samhällsekonomiskt talar allt för en ändring av beslutet!”, “Risken är att grovsoporna hamnar i naturen som de gjorde förut”, och “Hur ska vi orka med att slänga kylskåp med mera och ta det med oss på färjan?? Detta blir katastrof för oss”, är några av de upprörda synpunkter som skickats in. En boende på Nämdö skriver att grovsophämtningen med färja fungerat i Värmdö kommun under hela pandemin.
En person skriver: “Under två år har vårt sopberg vuxit kolossalt. Vi kan inte köra bil hit eller härifrån och vi kan naturligtvis inte ta med soporna på Waxholmsbolaget som är vårt enda sätt att ta oss härifrån. Sopfärjan fungerade bra. Containerförslaget är helt otillräckligt. Vi på Söderviken är 120 hushåll. Här sker en kraftig föryngring och modernisering. Sopmängden växer som en följd av detta. Mycket som kom hit på sextiotalet byts ut nu. Läget när det gäller grovavfall är minst sagt ansträngt.”
Namnlistan ska i veckan skickas till politiker i Haninge kommun. Eva och Per Falkman har även skrivit mejl till dem, till Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) och till SRV, det kommunala återvinningsbolaget. Dock har responsen hittills varit sval och från SMOHF har ännu inget svar alls kommit. De politiker som sitter i styrelsen för SRV menar att det är ett verksamhetstekniskt beslut och hänvisar till vd Mette Holst.
“Under den rådande pandemin måste vi prioritera våra fasta återvinningscentraler när vi fördelar våra resurser, så att vi kan garantera öppettiderna. Det innebär att vi också måste ha marginal för att kunna hantera ett eventuellt lokalt utbrott av covid-19 hos våra medarbetare – det är en erfarenhet vi har dragit från ifjol, då det periodvis var ett väldigt högt tryck”, svarar hon i ett mejl.
Eva Falkman tycker dock att den motiveringen inte håller.
– Om utbildad personal inte räcker till, utbilda fler. SRV har haft ett år på sig att lösa problemet.