
På begäran av Ornöfärjans samfällighetsförening utreder Trafikverket om Ornöfärjan kan bli en allmän färjelinje, i stället för enskild. Båda driftformerna har sina för-respektive nackdelar.
Bilfärjan till Ornö drivs av Ornöfärjans samfällighetsförening, som i sin tur har upphandlat själva trafiken av Ornö sjötrafik. Verksamheten finansieras till närmare 80 procent av statsbidrag. Det nuvarande avtalet med Ornö sjötrafik gäller till utgången av 2016 varför samfälligheten redan nu börjat arbeta med den kommande upphandlingen. Statsbidragen innebär att denna måste göras enligt Lagen om offentlig upphandling, men förra gången fick man bara in ett anbud.
– Det finns ingen fungerande marknad. Vi har inte kunnat få till någon fungerande marknad för de allmänna färjelederna heller utan vi har fortsatt med Trafikverkets färjerederi, konstaterar Karl-Erik Hermansson, nationell färjesamordnare på Trafikverket.
”Det finns en osäkerhet om samfälligheten kommer att erhålla anbud för att säkra den fortsatta trafiken”, skriver Ornöfärjans samfällighetsförening i ett brev till Trafikverket. I brevet ber man verket utreda om Ornöfärjan skulle kunna bli en allmän färjelinje. I så fall tar Trafikverket över ansvaret.
– Vi kommer att utreda detta, bekräftar Karl-Erik Hermansson.
Ytterligare ett skäl till att samfällighetsföreningen begärt utredningen är att verksamheten omsätter väldigt stora pengar.
– Det blir ett antal hundra miljoner, berättar föreningens ordförande Bert Melen.
Det är ett stort ansvar att lägga på en ideellt arbetande lekmannastyrelse. Dessutom, påpekar han, så ökar myndigheternas krav och verksamheten blir alltmer tekniskt krävande.
Samfällighetsföreningen har hört sig för hos såväl Haninge kommun som landstinget och frågat om de kan tänka sig att ta över huvudmannaskapet, dock utan framgång.
– Vi har väl inte mötts av nån större respons, konstaterar Bert Melen.
Om Ornöfärjan skulle bli allmän blir den gratis, vilket förstås kan ses som en fördel. Men också en nackdel om det innebär att biltrafiken på ön ökar. Det kan också innebära att det blir svårt att komma med färjan, eftersom det inte går att boka plats på en allmän färja, vilket man kan på dagens Ornöfärja. Och, tillägger Bert Melen, om färjan blir gratis innebär den förmodade ökningen av bilar att färjeläget på fastlandssidan knappast kommer att kunna ligga kvar i Dalarö.
En allmän färjelinje innebär även att det lokala inflytandet över trafiken minskar och för Trafikverket innebär det sannolikt ökade kostnader.
Oavsett vad Trafikverket kommer fram till så finns det ingen möjlighet att Ornöfärjan hinner bli allmän till 2016, då avtalet med Ornö sjötrafik löper ut. Vilket samfällighetsföreningens styrelse är väl medveten om.
– Vi har börjat förbereda för den kommande upphandlingen, den måste vara ute senast i början på nästa år, säger Bert Melen.