
Örskärs naturreservat byter förvaltare. Skärgårdsstiftelsen vill spara pengar och lämnar över skötseln av naturen till Upplandsstiftelsen.
– Vi har redan gjort en del restaureringar av betesmarker där och tänker fortsätta med att öppna upp landskapet och förbättra tillgängligheten, säger Thomas Bertilsson, vd för Upplandsstiftelsen.
Naturreservatet på ön Örskär vid Gräsö i Östhammar är det nordligaste området som Skärgårdsstiftelsen äger. Det blev naturreservat 1976 och sedan bildandet har stiftelsen varit både ägare och förvaltare.
Men i december förra året lämnade Skärgårdsstiftelsen in en begäran till länsstyrelsen att få avgå som förvaltare. I slutet av juni i år bestämde Länsstyrelsen att Upplandsstiftelsen får ta över skötseln av naturen i reservatet.
– Örskär är geografiskt skilt från Skärgårdsstiftelsens övriga områden och är det enda området i Skärgårdsstiftelsens bestånd som ligger utanför Stockholms län. Läget försvårar och fördyrar den operativa driften och reservatsskötseln, skriver Karin Strandfager, ansvarig för Skärgårdsstiftelsens Naturvårdsavdelning, i en kommentar till beslutet.
Den tidigare tillsynsmannen för området, Tommy Mattsson, fortsätter sitt fältarbete, numera på uppdrag av Upplandsstiftelsen.
Förutom restaureringen av betesmarkerna vill Upplandstiftelsen se fler turer till ön med passbåten.
– Vi vill vi också göra att det blir lättare att ta sig runt på stigarna samt sätta upp nya informationstavlor som berättar om Örskärs historia och natur, säger Thomas Bertilsson.
Örskär är kanske mest känt för sitt höga fyrtorn som tronar på öns nordvästra sida. Intill fyren ligger den gamla fyrvaktarbostaden med två lägenheter och två stugor, som gäster kan hyra.
Naturreservatet har en varierad natur med hällmarker, barrskog, klipp- och sandstränder och ängar.
Strax norr om Örskär ligger Argos grund där en mängd fartyg har sjunkit och nu bildar en skeppskyrkogård i havet nedanför grundet.
Skärgårdsstiftelsen kvarstår som fastighetsägare av de fastigheter som ingår i reservatet.