
Naturvårdverket valde 2014 att stoppa länsstyrelsens beslut om prickning av skarvägg. I år råder stor osäkerhet på länsstyrelsen om hur beslutet för årets jakt ska formuleras.
Liksom för 2013 så valde Naturvårdsverket förra året att stoppa länsstyrelsens beslut om prickning av skarvägg. Efter en utredning så underkände man besluten om äggprickning samt skyddsjakt på skarv i fredade fiskeområden.
– Det är märkligt att de ogiltigförklarade våra beslut. Det vi fattade förra året var väldigt bra, säger länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson.
Även i år har länsstyrelsen fått in ansökan om skyddsjakt på skarv. Inför årets beslut har därför länsstyrelsen haft diskussioner med Naturvårdsverket för att försöka hitta en samsyn i frågan.
– Vi blev inte så mycket klokare. Vi vill förstås fatta ett beslut som inte inhiberas av Naturvårdsverket, frågan är hur långtgående vi kan göra det utan att det blir ogiltigförklarat.
Skiljelinjen handlar i grunden om synen på hur starka bevisen måste vara för skarvens påverkan på fiskenäringen. Studier saknas i Stockholms skärgård, men länsstyrelsen menar att skarven är den mest sannolika förklaringen till skadorna på de ekonomiska förutsättningarna för fisket och hänvisar till studier från andra kustområden. Naturvårdsverket menar i sitt avslag att studierna är platsspecifika och inte går att använda generellt. Istället föreslår man att exempelvis en regional förvaltningsplan upprättas.
– Det är ett ganska stor arbete att ta fram en regional förvaltningsplan, kommer den att gälla om vi fattar beslut enligt den, frågar Henrik C Andersson.
Gunilla Skotnicka, sektionschef på Naturvårdsverket, säger att det även kan räcka med andra typer av dokumentation.
– Det kan finnas olika underlag för att visa sambandet. Det kan vara forskningsstudier eller statistik från fiskare som visar hur fisket varierat med förekomst av skarv.
Gunilla Skotnicka ser det inte som något konstigt att myndigheter gör olika bedömningar.
– Man ska kunna komma med invändningar. Det är en allmän demokratisk princip att myndigheters beslut ska gå att överklaga och få en rättslig prövning.