Sammanslagningen av Möja, Svartsö, Runmarö och Djurö skolor till en enhet, Värmdö Skärgårdsskola, är olaglig menar Skolinspektionen. Senast den 15 juli i år måste kommunen vidta åtgärder.
– Om det här beslutet ska efterlevas, innebär det en död hand över utvecklingen i skärgården. Vi kommer att överklaga och göra vad vi kan för att rädda våra skärgårdsskolor, skriver Cecilia Lindberg (M), utbildningsnämndens ordförande.
Skärgårdsskolorna slogs ihop 2012. Sedan dess har man testat fjärrundervisning i vissa ämnen och låtit eleverna åka till Djurö från de andra tre öarna två dagar i veckan. När högstadieeleverna på Möja hösten 2019 tvingades åka till Svartsö på grund av lågt elevunderlag krävde Socialdemokraterna en utredning kring organisationen av Skärgårdsskolan. Skolinspektionen har nu genomfört en riktad tillsyn och förelagt kommunen att se till att skollagens bestämmelser om skolenhet följs. Skolinspektionen bedömer att kommunen inte uppfyller skollagens krav, då avstånden mellan de fyra öarna är alltför stort och har negativa konsekvenser för eleverna.
”I praktiken innebär det att kommunen antingen måste stänga ned undervisningen på öarna och enbart erbjuda undervisning på Djurö eller att skärgårdsskolorna delas in till separata skolor på respektive ö med egen personal”, skriver Majoritet för Värmdö i ett pressmeddelande.
– Skolinspektionens beslut är otroligt med tanke på att de under alla år har gjort inspektioner som innefattat bland annat fjärrundervisning och godkänt dem, säger Cecilia Lindberg.
Majoritet för Värmdö har nu gett förvaltningen i uppdrag att överklaga Skolinspektionens beslut och föreslå lösningar för att bevara årskurserna på öarna samt att rapportera förslagen till utbildningsnämnden den 21 maj.
Föräldrar och andra öbor känner stor oro.
– Navet är att det finns både skolor och förskolor på öarna. Vi hoppas att politikerna nu tar chansen att utveckla framtidens skärgårdsskolor och därmed säkerställa en levande skärgård, säger en förälder.
Samtidigt råder förvirring kring vad som gäller – behöver varje enhet ha egen personal eller kan man dela på personalen mellan öskolorna? En person har varit i kontakt med Skolverket som svarat: ”Verksamheterna kan drivas som vanligt, det är ett gemensamt rektorsområde och man kan samordna resurser liksom tidigare. Det är rätt vanligt i Sverige att lärare och andra arbetar på flera skolenheter. Formellt skiljer man på skolenheterna men hur man lägger upp själva verksamheten är inget som behöver påverkas.”
Rektor Lena Möllersten menar att beslutet inte är på hennes bord.
– Det är ett nämndbeslut från början och det kommer behövas ett nytt nämndbeslut och ett kommunstyrelsebeslut. Så jag avvaktar och ser. Jag har inget mer svar att ge tyvärr. Jag utgår ifrån att jag kommer ingå i en referensgrupp som underlag till beslut, säger Lena Möllersten.
Mats Lundström, kommunens skolchef, har väntat på avgörandet.
– Nu får vi titta på vad det betyder för oss i praktiken, det har vi inte hunnit göra. Vi hade ärendet uppe i utbildningsnämnden i torsdags och vad som står i det protokollet blir första utgångspunkt. Vi behöver titta på vad de hänvisar till i skollagen.
Skärgården har sökt Socialdemokraterna Värmdö.