Nya kameror vid färjelägena på Furusund, Yxlan och Blidö har väckt uppmärksamhet. Flera läsare har tipsat om att övervakningskameror har satts upp på höga stolpar.
Från Trafikverkets färjerederi, som låtit sätta upp de avancerade kamerorna nyligen, förklarar man att kamerorna ingår i en testinstallation som utförs under hösten 2016.
– Kamerorna är främst till för att öka passagerarnas säkerhet, säger Ingrid Jarnryd, kommunikationschef på färjerederiet.
Syftet är också att kunna optimera lastningen av fordon och att övervaka säkerheten vid färjelägena. Dessutom säger rederiet att man vill kunna slippa onödiga turer, bomkörningar, för att spara pengar och minska miljöpåverkan.
Används endast av utbildade
Eva Nordén är presskommunikatör på Trafikverket och förklarar att kamerorna endast får användas av utbildad personal på färjerederiet.
– Det är personal på färjorna som tittar i kamerorna, som har fasta positioner och maskerade ytor vid sidan av linsen för att det endast ska vara möjligt att se själva köområdet.
Flera av Skärgårdens läsare har hört av sig och undrat om de nya kamerainstallationerna och om personalen kan titta in i till exempel grannfastigheter. Något som förnekas av Trafikverkets färjerederi
– Nej, det ska inte gå att använda kamerorna på det sättet. Utrustningen är ”skimmad”, vilket innebär att det inte går att se några detaljer. Avsikten är inte att titta på grannar eller in i passagerares bilar, säger Ingrid Jarnryd.
Bilderna från övervakningskamerorna sparas inte, enligt Trafikverket. Utan det handlar om säkerhet och möjligheter att kunna lasta färjorna optimalt, till exempel när det gäller stora och tunga transportfordon. De aktuella kamerorna sattes upp tidigare i år.
Är inne i en provperiod
Något särskilt tillstånd för kameraövervakningen vid färjelägena behövs inte, enligt Trafikverket, som hänvisar till att de har ett generellt undantag från kameraövervakningslagen där det sägs att övervakning av vägtrafik är tillåten för Trafikverket. Skulle det handla om kameror som sätts upp på en passagerarterminal eller liknande krävs det däremot tillstånd.
Färjerederiet säger att man för tillfället är inne i provperiod där olika kameralösningar testas och sedan ska utvärderas under hösten. De säger också att kameraövervakning sker på flera ställen i landet där det finns liknande färjeleder som Furusund-Yxlan och Yxlan-Blidö.
Text: Anders Ellqvist