Förra året stod den nya våtmarken på Bogesundslandet klar. Med en grävd kanal upp till den översvämmade ängen har närmast perfekta förhållanden skapats för gäddor att vandra upp för vårlek.
Det är onsdag eftermiddag när jag svänger in på den lilla grusvägen vid Ellboda på Bogesundslandet. Efter en kall och regnig vår så skiner solen för dagen från en närmast klarblå himmel. Målet är den nya gäddfabriken som stod klar förra året. Vid vägkanten väntar Lars Lindqvist, ordförande i Vaxholms fiskevårdsområdesförening. Han är den som tagit initiativet till våtmarken och är märkbart glad över intresset för den. Tillsammans kliver vi fram genom buskagen mot den inre delen av Ekefjärden där ett drygt hundra meter långt dike grävts ut för att skapa en vandringsväg för gäddor som vill in till våtmarken för lek.
– Det är ett konstgjort dike, men det är en naturlig sänka i Bogesundslandet. På vikingatiden seglade båtar här, berättar Lars Lindqvist entusiastiskt.
Diket är två till tre decimeter djupt, men fullt tillräckligt för gäddor att ta sig fram i. Vi följer försiktigt kanalen mot våtmarken samtidigt som vi spanar efter fisk.
– Gäddorna känner att det finns halvt nedbrutna växtdelar här, det luktar mumma för dem. Här finns översvämmad mark, här vill de leka.
Efter en kort vandring kommer vi till den ganska hårt trafikerade Pålsundsvägen. Där passerar kanalen genom ett cementrör, sedan vidare en bit genom jordbruksmark fram till den fördämning som skapar själva våtmarken. Ett meandrande omlöp runt fördämningen in i våtmarken gör att gäddor kan ta sig in. Störst chans att se gäddor är framåt kvällen och kanske är vi lite tidigt ute för några gäddor syns inte till.
– I framtiden vill jag skapa en slinga upp hit, med skyltar som berättar om projektet men där är vi inte än. Vi är fortfarande i fasen där vi vill att allt ska fungera så bra som möjligt, säger Lars Lindqvist.
Vi vandrar vidare längs med kanten in i ett skogsparti. Upp ur den översvämmade marken sträcker björkträden sina långa smala stammar. En del av dem har dött andra är döende. De kommer inte att klara sig i den nya förhållanden som råder, men våtmarken skapar också liv för många andra djur. Det är en mäktig upplevelse. Någonstans inne bland träden hörs det karaktäristiska ljudet från en trana. Svanar och änder glider sakta omkring bland nedfallna trädstammar. Man får nästan känslan av att befinna sig i Floridas träskområden. Några hungriga hägrar eller skarvar syns inte till, däremot cirkulerar högt uppe i luften en rovfågel, möjligen en fiskgjuse, som verkar kolla in menyn. Hela våtmarken är relativt liten, omkring 20 000 kvadratmeter stor, men området är perfekt för gäddor och kan komma att bli väldigt produktivt. Marken ägs av Statens fastighetsverk och ett intilliggande jordbruk arrenderas av en bonde. Båda har ställt sig bakom projektet.
– Jag har jobbat med ett par kommunekologer. När vi tog kontakt med länsstyrelsen tyckte de att det här var ett paradexempel på projekt som ger statliga bidrag. Vi slog in en öppen dörr. Det var väldigt trevligt att ha den kontakten, säger han.
Lars Lindqvist är själv en inbiten sportfiskare, men säger att sportfisket inte är det viktigaste i hans engagemang.
– Jag drog igång detta i första hand för att jag ville det. Det är så litet avtryck man sätter som människa. Kan jag lämna en värld som är lite bättre utan att behöva överanstränga mig, då har jag gjort någonting bra. Det låter lite pompöst, jag vill gärna kunna fiska men det är sekundärt.
Efter en kort vandring genom skogspartiet öppnar landskapet upp sig. Solens strålar glittrar i de öppna vattenspeglarna. Vi befinner oss på den plats där bäst förutsättningar för gäddlek råder. Svall och rörelser i vattnet avslöjar aktivitet bland gäddorna. Lars Lindqvist plockar fram kaffe och fikabröd och vi ställer oss intill staketet.
– Man skulle säkert kunna göra någon stig ner hit och bänkar att sitta på så att det blir mer tillgängligt. Det här spöar TV.
Från 1 april till 15 juni råder fiskeförbud i ett stort sammanhängande område i Vaxholm, en åtgärd som fiskevårdsområdesföreningen länge kämpat för och som på sikt kan ge en bra effekt på fiskbestånden i området. Gäddfabriken är i full gång och snart ska vattnet och gäddorna släppas ut i viken. Ett välkommet tillskott till en fiskart som har det tufft i skärgården. Utan Lars Lindqvist hade den inte funnits där idag.
– Jag känner mig lite stolt över den, det gör jag.