
Vid Pensionat Grisslehamn i Norrtälje har man i sommar haft så stora problem med brandlarmet att man fått stänga ner bokningen.
– Det är pinsamt mot gästerna, säger ägaren Mårten Ajne.
Pensionat Grisslehamn har plågats av ständiga brandlarm sedan förra året. Bara mellan 22 och 29 augusti löste automatlarmet ut fyra gånger, vid vissa tillfällen utan några gäster på hotellet. Mårten Ajne, en av ägarna, bor i närheten har kunnat kvittera de flesta larmen, men blev till slut tvungen att sätta upp instruktioner så att städpersonalen skulle kunna återkalla larmen, något som hänt vid två tillfällen. Mårten Ajne säger att en gäst vid ett tillfälle återställt larmet som inträffade vid tretiden på morgonen, men att han kom till platsen tio minuter senare.
– Även om jag bor nära så händer det att jag inte är hemma och kan komma varje gång det larmar. Det är pinsamt gentemot gästerna, vi tvingades till slut stänga ner bokningen och har som konsekvens av det haft ett ekonomiskt bortfall. Jag har haft långa diskussioner med installationsfirman då jag menar att det är ett tekniskt fel. Vi har bett om råd från oberoende experter och tillsynsmyndigheter som råder oss att reklamera hela installationen. Installationen av brandlarmet kostade oss drygt 200 000 kronor. Då förväntar man sig förstås att det ska fungera, säger Mårten Ajne.
På grund av de många larmen träffade personal från räddningstjänsten för ett par veckor sedan ägarna till hotellet för att diskutera situationen.
– Vi pratade om deras automatlarm och hur det kom sig att det kom så mycket larm därifrån. Vi anser att det borde vara betrodd och behörig personal som ska återkalla larmen även om reglerna säger att det inte behöver vara så. I värsta, värsta tänkbara scenariot kan man absolut tänka sig att någon tänder på och sedan återkallar larmet. Vi har sagt att vi har överseende med det här eftersom det larmar så ofta, men när larmet väl kommer till rätta borde inte andra kunna göra återkallningen. säger Johan Paulström, brandingenjör vid räddningstjänsten.
Om falsklarmen fortsätter är risken att Räddningstjänsten säger upp avtalet, vilket skulle innebära att personal alltid måste finnas i eller i närheten av pensionatet för att kontrollera brandlarmen.
– Vi har sagt att de får en chans till på sig annars ligger de i riskzonen för att få avtalet uppsagt. Vi har kommit överens med verksamheten om en väg framåt men i värsta fall har vi rätt att säga upp avtalet om falsklarmen inte upphör, säger Johan Paulström.
Förra året utlöstes fyra automatlarm och hittills i år elva stycken. Enligt Mårten Ajne har inga tecken på brand förekommit vid något av larmen, inte heller något annat som kan ha utlöst dem som matos, vattenånga eller byggdamm. Varje larm kostar 2 700 kronor även om det återkallas. Om räddningstjänsten åker hela vägen fram kostar det ytterligare 1000 kronor. Mårten Ajne säger att han inväntar fakturor från Räddningstjänsten och att han därefter vill att installationsfirman ska betala dem. Efter flera felsökningar bytte larmfirman den 1 september slutligen samtliga detektorer i den slinga som upprepat larmat och än så länge har inga nya larm utlösts.