
Gästerna finns men personalen saknas.
Flera krogar i skärgården har svårt att rekrytera personal till sommaren.
Framförallt är det brist på kockar.
Det är lätt att tro att ett jobberbjudande på en krog i skärgårdsmiljö under högsäsong skulle generera många arbetssökanden. Men det har visat sig vara precis tvärtom.
– Vi har väldigt svårt att rekrytera personal. Framför allt är det kockar som vi behöver, säger Malin Jönsson, krögare vid Furusunds värdshus och restaurangfartyget S/S Norrtelje.
Enligt henne skulle upp mot tio kockar behövas för att de ska kunna hålla igång sina verksamheter som tänkt i sommar.
– Det är en svår situation. Man tänker alltid att det löser sig men när högsäsongen närmar sig och det inte gör det blir det problem. Den personal vi har jobbar nästan dygnet runt och det är inte en hållbar situation, säger Malin Jönsson.
Som tidigare krögare vid krogen på Fejan känner hon igen problematiken med att rekrytera säsongspresonal. Men hon upplever att det blivit allt svårare på senare tid.
Den bilden delas av flera krögare som Skärgården har pratat med.
– Det är svårare för varje år som går att hitta personal. Särskilt svårt är det att hitta personal med rätt kompetens, säger Jan Pfister, vd på Grinda Wärdshus, som i och för sig även tillägger att de är så gott som klara med sin rekrytering för sommaren.
Just nu råder en kockbrist i hela landet vilket gör det extra svårt för de krogar som bara behöver personal under högsäsong. Men flera krögare uppger att det även är svårt att hitta personal andra yrkeskategorier.
– Jag tror att säsongsarbetet har tappat lite av sin guldkant. Att jobba säsong är lite av en livsstil och alla är inte beredda att leva så längre, säger Stefan Gullstrand, vd på Utö värdshus.
På Finnhamns arkipelag är rekryteringen för sommaren klar. Men ägaren Katarina Vinell medger att de har haft en väldig tur.
– Som arbetsgivare ute i skärgården har vi inte samma möjligheter att erbjuda olika förmåner som de större krogarna inne i stan kan och det gör att vi tappar attraktionskraft hos arbetssökande.
Hon menar att branschen gemensamt måste börja prata om vad de kan göra för att lösa kockbristen i landet.
– Att arbeta i ett restaurangkök är tungt och alla är inte beredda på att jobba under de förhållandena. Jag vet inte hur det ska lösas. Men någonstans måste vi ta upp det här för diskussion. Just nu pratar ingen om detta, säger Katarina Vinell.
”Jag fick napp direkt”
Som ett sätt att stävja personalbristen väljer flera krögare i skärgården att rekrytera sin personal utomlands.
Kockbristen har varit ett problem i krogbranschen i flera år. Expanderande besöksnäring och färre som söker till kockutbildningen pekas ut som orsaker till det skriande behovet av kockar. Det har gjort att flera krögare som Skärgården varit i kontakt med valt att rekrytera sin personal utomlands. För Möja värdshus blir det andra året i rad som delar av personalen rekryteras från ett annat land.
– Först försökte jag att hitta arbetskraft via mina egna kontakter men insåg ganska snabbt att det inte gick. Då tog jag hjälp av arbetsförmedlingens EU-samarbete som försöker matcha arbetsbehov med arbetskraft och jag fick napp direkt, säger Per Kristiansson, krögare.
I Syderuopa är situationen den motsatta i Sverige. Det vill säga att det finns fler utbildade kockar än vad det finns anställning till. Därför är det många kockar från till exempel Spanien och Italien som söker sig till andra länder för att hitta en anställning.
– Det var inga problem alls att rekrytera ut till Möja. Intresset är lika stort som jag trodde att det skulle vara bland de svenska kockarna, säger Per Kristiansson som heller inte ser någon nackdel med att rekrytera från ett annat land.
Har det blivit några språkförbristningar?
– Det är klart att det kan ha hänt. Men överlag tycker jag att det funkar väldigt bra. De flesta pratar väldigt bra engelska idag, säger Per Kristiansson.
Rekryteringssamarbetet inom EU kallas Eures och innefattar även EES-länderna. Enligt Eva Holmberg Tedert, Eures line manager på Arbetsförmedlingen, har samarbetet visat sig slå väl ut hos flera arbetsgivare.
– Min upplevelse är att de flesta är väldigt nöjda. Inom just restaurang spelar det inte lika stor roll vilket språk de pratar bara de klarar jobbet, säger hon.
Vad en arbetsgivare som vill rekrytera utomlands dock bör tänka på är att det kan ta lite längre tid än vid en vanlig rekrytering i Sverige.
– Det är också bra om restaurangen i det här fallet kan ordna med boende. Det blir oftast lättare då, säger Eva Holmberg Tedert.