Deltidsbrandkårerna har stora problem med att rekrytera brandmän. På Blidö finns endast två man i beredskap dygnet runt och på flera andra glesbygdsorter i Norrtälje kommun saknas också brandmän. Nu gör räddningstjänsten en storsatsning för att hitta mer personal.
Vid Älmsta deltidsbrandkår saknas två brandmän, i Hallstavik fem och totalt behöver räddningstjänsten i Norrtälje förstärka personalen med 34 personer.
– Vi har problem att få tag på folk, särskilt under dagtid. I dag jobbar många på annan ort samtidigt som landsbygden avfolkas, säger Håkan Gezelius, Blidö deltidsbrandkår.
Han berättar att rekryteringsproblemen funnits i många år men att de blir allt svårare att lösa.
– Brinner en villa och vi bara är två man får vi inte göra en rökdykning, säger Håkan Gezelius.
Särskild projektgrupp tillsatt
I ett sådant läge måste Håkan och hans kollega invänta räddningstjänsten från Norrtälje då det krävs minst fem man för att få rökdyka.
För att rekrytera mer personal till kommunens deltidsbrandkårer har en särskild projektgrupp startats inom räddningstjänsten som leds av brandmannen Magnus Skytteberg. Han menar att man med den dåliga bemanningen hamnat i en negativ spiral där personalen blir utslitna eftersom de måste ha jour hela tiden.
– Vi vill sprida att vi inte bara släcker bränder utan har ett bredare uppdrag, säger han.
Spännande jobb
Risk- och säkerhetsfrågor hör till det man också jobbar med liksom förebyggande arbete på skolor och arbetsplatser, drogprojekt och försäkringsfrågor.
– Det viktigaste i vårt projekt är att också försöka rekrytera kvinnor. Många tror att yrket är tungt och fysiskt krävande. Den bilden vill jag få bort, säger Magnus Skytteberg som fortsätter:
– Det går också utmärkt att kombinera uppdraget med andra jobb.
Håkan Gazelius menar att jobbet som deltidsbrandman har många fördelar.
– Det är ett intressant och spännande jobb där man får lära sig mycket. Vi har en härlig gruppkänsla och erfarenheterna har man även nytta av utanför jobbet, säger han.