
Många öbor saknar kunskap om den fantastiska miljö de bor i. Detta vill Elin Dahlgren, forskare på SLU Aqua, och Dan Månsson på Skogsstyrelsen ta fasta på i en serie föreläsningar i Nämdöskärgården.
– Det händer också mycket i Nämdöskärgården nu. Kommer det bli en partyö eller en marin naturpark? säger Elin Dahlgren.
Hennes familj har hus på Nämdö där hon även bedrivit marina projekt och Dan Månsson håller till på grannön Uvö. De har tagit initiativet till föreläsningsserien privat. Tillsammans ska de bjuda in karismatiska personer som driver spännande projekt och som också kan bjuda på sig själva så att lyssnarna får höra något personligt.
– Man får ta del av anekdoter som man inte hör annars. Föredragsgivarna tycker det är jätteroligt, de får presentera sina projekt på ett annat vis. Biologer har ofta enorma berättelser som inte når ut till andra. Varför lägger man hela sitt yrkesliv på att rädda flodkräftan till exempel? Nu vill de att man ska smittas av deras engagemang, säger Elin Dahlgren.
Initiativtagarna hoppas att människor som vistas i Nämdöskärgården ska vilja komma, men även forskare eller myndighetspersoner som vill lära känna miljön.
– När jag jobbade på Naturvårdsverket sa de att ”vi vet allt om landmiljön i Nämdöskärgården men vi vet nästan ingenting om den marina”. Vi kände att det behövs allmän folkbildning. Just här i skärgården finns heller inget nav för den här typen av frågor. Nämdöskärgården ligger bra till rent geografiskt. Här finns havsörn, sälar, och frågeställningar kring tiamin och miljögifter är relevanta. Det är en hotspot för biologisk mångfald men när det gäller faktiska events är det tomt.
Dag Månssons huvudperspektiv är skog och naturvård, Elin Dahlgren är mer inriktad på marina frågor. Föreläsningarna kommer innehålla en blandning av fåglar, fiskar, marin miljö och naturvandringar där man pratar om blommor och växter. De kommer hållas i hembygdsgården på Nämdö en lördag i månaden och där kommer löpande information att läggas ut om föreläsningarnas tider och innehåll. Först ut är länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson som ska prata om fiskebestånd i Stockholms skärgård kopplat till fiskebeståndet i Östersjön. Skansens Baltic Sea Science Center kommer tar del av föreläsningarna.
– För dem är det viktigt att sprida kunskap och de har ett intresse för projekt som bedrivs i skärgården.