
Foto: Natalie Greppi/HaV
En ekosystembaserad havsförvaltning på regional nivå behövs för att kunna förvalta haven på ett hållbart sätt. Det anser Havs och vattenmyndigheten som dragit igång pilotprojekt i tre områden längs kusten, varav ett i Stockholms skärgård.
“Pilot Stockholms skärgård” kallas ett nytt projekt om regional ekosystembaserad havsförvaltning som drivs av länsstyrelsen på uppdrag av HaV. Även i södra Bottenhavet har en liknande satsning startats, såväl som i åtta fjordar på Västkusten där fem kommuner, universitet och lokala aktörer redan drivit ett samarbetsprojekt sedan 2010. Tanken är att lärdomar från pilotprojekten ska kunna användas för att utveckla regional havsförvaltning längs hela kusten.
Inom Pilot Stockholms skärgård har två inledande möten hittills hållits med ett 50-tal deltagare som på något sätt är engagerade i havsmiljön. Dels är det personer från kommuner, region och länsstyrelse men även forskare, representanter från fiske- och besöksnäringen, intresseföreningar och skärgårdsbor kommer att vara med och bidra till projektet.
– Det är många aktörer på olika nivåer som ska prata med varandra. Det blir en utmaning, säger Gustaf Almqvist, projektledare på Länsstyrelsen i Stockholm.
Projektet ska pågå 2023 ut, men förhoppningsvis kunna komma med rekommendationer längs vägen kring allt från åtgärdsförslag till finansieringslösningar.
Ansatsen är bred.
– Fisket kom upp tidigt – det påverkar stora delar av ekosystemet längs kusten och är en god indikator på hur saker fungerar. Men vi kommer även jobba med till exempel skyddade områden, besöksturism, grön infrastruktur och olika åtgärder som våtmarker och fredning av vikar, säger Gustaf Almqvist.
Vilka blir de största utmaningarna?
– Dels hur man kan skapa mervärde av det här projektet. Idag jobbar man redan i många strukturer och nätverk, men att hitta det gemensamma angreppssättet och prata större blir viktigt. Vi vill inte uppfinna hjulet på nytt, utan snarare få översyn och samla ihop vad som redan pågår, säger Gustaf Almqvist och fortsätter:
– En annan utmaning blir hur vi ska få igenom tydliga rekommendationer som projektet tar fram. Vi har själva inte mandat att förändra någonting. Men jag ser det som en styrka att vi jobbar direkt mot HaV som är den förvaltande myndigheten.
I projektet ingår forskare från Havsmiljöinstitutet, Östersjöcentrum och Handelshögskolan. Vill man delta kan man höra av sig till Gustaf Almqvist, samt läsa mer på projektets hemsida: https://sthlmsskargard.humhub.com/p/startsida