
Fortifikationsverket föreslår en omfattande exploatering av Fejan där ett 30-tal nya hus, restaurang, ny hamn, spa, gym och konferenshotell ingår. När planenpresenterades för öborna i helgen möttes den av stark kritik.
Det gamla kolerasjukhuset von Döbeln blir konferenshotell, intill byggs ett spa med gym, i skogen bakom uppförs ett 15-tal hotellstugor och lika många personalbostäder. En ny hamn anläggs vid den gamla gaskajen där även en ny restaurang byggs. Det är några av nyheterna i den vision som Fortifikationsverket och konsultfirman John Thompson & Partners, JTP, presenterade i lördags för Fejanborna.
Stämningen var laddad under mötet och förslaget möttes av massiv kritik från flertalet av öborna.
Enligt JTP har idén tagits fram av dem tillsammans med öborna vid den workshop som hölls förra helgen. Under lördagen möttes den beskrivningen av starka protester.
– Det där har inte vi sagt, det är konsulternas idéer och förslag.
– Ni kan inte säga att Fejanborna står bakom förslaget, löd några av de upprörda kommentarerna.
– Jag är övertygad om att stora delar av förslaget legat klart sedan tidigare, säger Fejanbon Mats Rundgren som helst skulle se att Skärgårdsstiftelsen tar över en så stor del av marken som möjligt.
Karl-Martin Svärd från Fortifikationsverket påpekar att verket har regeringens uppdrag att sälja sina fastigheter på Fejan och att det måste bli en förändring oavsett vad man tycker.
De flesta som deltog i mötet ansåg att Fejan inte tål en så hård exploatering.
– Man kan vända på det: Vad krävs för att ön ska få en bra service och vara en del av en levande skärgård, säger Karl-Martin Svärd.
Vad det skulle kosta att förverkliga visionen är inte utrett men Karl-Martin Svärd säger:
– Att totalrenovera von Döbeln till ett riktigt bra hotell skulle kosta upp till 50 miljoner kronor.
En handlingsgrupp, där öns näringsidkare, Skärgårdsstiftelsen och två representanter för öns övriga fastighetsägare, är bildad som ska fördjupa arbetet med visionen.
Öns krögare, Sjöbloms Fisk och Fejans krog var de enda åhörare på mötet som var positiva till förslaget.
– Vi vill ha en mer hållbar situation för de som jobbar här och även för oss själva. I dag är våra personalbostäder alldeles för små, säger David Mattsson, Fejans krog.
Han tror inte att den planerande exploateringen är för omfattande för Fejan och menar att utbyggnaden skulle öka upplevelsen för öns besökare.
En planansökan är inlämnad till Norrtälje kommun och i dialog med kommunen ska verket utveckla visionen till ett detaljplaneförslag. Håller planeringen beräknas planen antas hösten 2018.
Norrtälje kommuns inställning till projektet kommer att vara direkt avgörande för hur och om det kan drivas vidare.