“Onödigt och fult ingrepp i naturen”, “Ytterst märkligt inslag i den vackra skärgårdsmiljön”, “Allvarlig inverkan på känslig kulturmiljö”. Det är några av synpunkterna som inkommit på planerna att bygga en 48 meter hög mast på Runmarö.
Företaget Netel AB har på uppdrag av Net4Mobility HB, ett dotterbolag till Tele2 och Telenor, skickat in en bygglovsansökan för att sätta upp en mobilmast samt två teknikbodar vid Uppeby på Runmarö.
– Vi vill förstärka mobilnätet med en basstation för 2G- och 4G-teknologi som kommer öka mobilnätets kapacitet under sommarhalvåret då många vistas på Runmarö. På så vis skapar vi bättre förutsättningar för att fler ska kunna surfa på samma gång och minskar därigenom risken att man kan uppleva seghet i mobilnätet, säger Niclas Bergervik på Telenor.
Men alla välkomnar inte planerna. Inför beslut om bygglov har Värmdö kommun skickat ut information till berörda fastighetsägare i området som nu haft möjlighet att inkomma med synpunkter.
När tidsfristen för detta gick ut i slutet av november hade ett tiotal synpunkter skickats in. Framförallt handlar invändningarna om att masten skulle förfula miljön, men det uttrycks även oro för strålning och ljud.
“Masten, i en höjd av ett högre höghus, skulle synas på långt håll, över en stor del av ön och från vattnet och störa och förfula denna del av skärgården. Masten skulle dominera bilden av västra Uppeby med den gamla gården Marieberg och förstöra och förfula den gamla kulturmiljön”, är en av kommentarerna som skickats in.
Hur tungt väger såna här synpunkter när bygglov ska medges?
– Det går inte att säga generellt, det är olika från fall till fall. Vi lyssnar och gör en avvägning om vilka intressen som finns och vad det finns för grund till synpunkterna, säger Sofia Mayer, bygglovshandläggare på Värmdö kommun.
Beslut väntas fattas av Bygg- miljö- och hälsoskyddsnämnden först efter årsskiftet.
– Eftersom det är ett kulturmiljöområde kommer även kulturförvaltningen vara inblandad i beslutet innan det går till nämnden, säger Sofia Mayer.