Förra torsdagen bjöd kommunalråden Michaela Fletcher (M) och Mathias Lindow (L) in till öppet hus på Ljusterö bygdegård där man svarade på öbornas frågor. Ensamkommande ungdomar, trafiksituationen, turistbyrån och det särskilda äldreboendet var några av ämnena som togs upp under mötet.
Sedan 2011 har Michaela Fletcher hållit träffar runt om i kommunen där invånarna har möjlighet att föra en dialog med politikerna om angelägna frågor. Ett par gånger om året besöker hon Ljusterö.
Förra torsdagen var det dags igen och på mötet medverkade cirka 25 personer. Men trots att de under de senaste månaderna stormat en del i debattinlägg på både sociala medier och i pressen kring allt från busskaos till nedläggningar var stämningen lugn och det hettade aldrig till ordentligt i någon debatt.
– Nej, jag var faktiskt förvånad och lite besviken. Jag hade tyckt det vore kul att höra en riktig diskussion, säger Eva Runsö som till vardags arbetar på biblioteket.
Ett ämne som tog upp mycket tid under mötet var de ensamkommande flyktingungdomarna som kommunen fått statliga medel för att ta emot. Då pengarna även gått till ungdomar som bott i Österåker men inte haft sin placering här, har kommunen krävt tillbaks pengarna. Detta var Familjehemsföreningen, som talade på mötet, mycket upprörda över.
En positiv nyhet som lyftes var att det särskilda boendet på Ljusterö äntligen ska byggas. Michaela Fletcher meddelade att beslutet om byggstart skulle tas följande onsdag, och att kommunen insett att man inte kommer att få någon extern privat utförare utan att boendet förmodligen ska drivas i kommunal regi.
Många på Ljusterö har varit upprörda över de omfattande trafikproblemen på ön de senaste åren med exempelvis bussar som kört i diket och bristen på cykelvägar. Michaela Fletcher bekräftar att problemen varit långvariga och att man tittar på olika lösningar.
– Vi försöker att få till små bussar som bara går på ön. Vi behöver ju inte ha stora dragspelsbussar som åker i diket hela tiden. I Norrtälje har man framgångsrikt arbetat med anropsstyrda bussar. Det här försöker vi få till i nästa upphandling. Det kan ju också skapa fler arbetstillfällen åt människor som bor på ön, säger Michaela Fletcher.
Beskedet om att turistbyrån på Ljusterö torg ska komma att läggas ner våren 2020 gav också upphov till vissa upprörda känslor för ett par månader sedan. Michaela Fletcher tog själv upp ämnet under mötet men uppfattar dock inte att frågan är särskilt kontroversiell överlag. Eva Runsö är av samma åsikt.
– Turistbyrån har nog lite svårt att tända Ljusteröborna eftersom det är inte så många boende på Ljusterö som lever på den typen av turism. Alla satsningar på skärgården som ska göras är turistsatsningar men det kanske inte alls är det som vi boende behöver. De flesta besökarna är sommargäster och deras gäster och de kanske inte har behov av en turistbyrå, säger Eva Runsö.