
En oenig Miljö- och hälsoskyddsnämnd har beslutat tillåta muddring av en vik på Brottö, i strid mot förvaltningens rekommendation som pekar ut viken som en synnerligen bra lekplats för fisk.
Tre fastighetsägare på Brottö lämnade i september i fjol in en ansökan om vattenverksamhet till Österåkers kommun. Den gällde att få muddra ett område om 240 kvadratmeter längs strandlinjen i de inre delarna av Brottöfladen. Enligt anmälan är syftet med muddringen att återställa vikens tidigare djup samt förbättra vattnets kvalitet och strandmiljön för bad.
Men miljö- och hälsoskyddsavdelningen fann inget stöd för att tro att en sådan åtgärd skulle förbättra vattenkvaliteten och föreslog till nämnden att avslå ansökan eftersom den grunda viken bedöms ha ett högt naturvärde. Bland annat som lek- och uppväxtområde för fisk och för häckande sjö- och vadarfåglar. I en kustinventering som gjordes 2019 skriver man att “viken är sårbar för muddring och lokal näringspåverkan. Alla grumlande aktiviteter bör begränsas”. I tjänsteutlåtandet står dessutom att Brottöfladen är utpekad i Fiskeriverkets habitatmodell Balance som visar att förutsättningarna är goda som lekområde för abborre och uppväxtområde för gädda.
Men på nämndens sammanträde den 21 februari beslutade man ändå, på förslag från nämndens förste vice ordförande Conny Söderström (M), att låta muddringen få genomföras med vissa försiktighetsåtgärder vidtagna. Bland annat kräver man att arbetet ska genomföras innanför en bottengående läns för att förhindra grumling av omkringliggande vattenområde. Man säger även att de ekologiska värdena ska kontrolleras genom en naturvärdesinventering fem år efter att muddringen genomförts.
Dock var nämnden inte enig – med sju ja-röster mot fem nej gick Söderströms förslag igenom. Björn Schulte Herbruggen (MP) reserverade sig mot beslutet och ansåg inte att skyddsåtgärderna kompenserar för den negativa påverkan som muddringen riskerar att få på de höga naturvärdena.
Matts Jansson förvaltar Brottö kulturreservat som angränsar till tomterna där man vill muddra. Han delar förvaltningens bedömning om de höga naturvärdena och är orolig för vilka konsekvenser muddringen kan få.
– Östersjödirektivet kokar ändå ner till enskilt ansvar, och det är väl att man gemensamt tar ansvar. Vi måste vara rädda om Brottöfladen. De här områdena är illegalmuddrade på 80- och 90-talen. Och har det då runnit tillbaka och de kommer igen om tio år och ska muddra ännu mer, det känns inte bra. Den naturliga uppgrundningen gör att man inte kan fara in med alltför stora båtar. Muddrar man och gräver kanske det blir ännu värre, om båtarna blir större blir det ju mer slitage, säger han.
Han fortsätter:
– Man vet ju inte vad det blir för påverkan. Det säger man att man ska utvärdera om fem år. Men om det här blir prejudicerande kan ju skadorna bli ännu större.
Samtidigt riktar han kritik mot hur handläggningen genomförts.
– Vi fick bara besked om att beslutet fattats, ingen möjlighet att uttala oss innan.
Conny Söderström (M) anser att det inte rör sig om något stort ingrepp, utan att åtgärden tvärtom kan vara bra för viken:
– Tomterna är redan ianspråktagna och man har muddrat där en gång tidigare. Nu vill man rensa bort bottensediment. Det här ger snarare möjlighet för hela viken att självläka och få bättre vattengenomströmning.
Samtidigt pågår ju ett stort arbete med att restaurera lekplatser för fisk runt om i skärgården. Är inte detta ett steg i motsatt riktning?
– Jag tror inte det här är någon speciell lekplats. Det är bara bottengräs som kommit upp, det är ju inga vassruggar. Hade det varit det hade jag sagt nej men här är det redan muddrad mark och gammalt bottensediment som beväxts, här tror jag inga gäddor leker. Möjligtvis under bryggorna, men bryggorna är ju kvar.
Matts Jansson har överklagat beslutet.