Värmdö kommuns inventering av enskilda avlopp börjar närma sig skärgården. Att gå ihop om gemensamma anläggningslösningar rekommenderas.
Som ett led i projektet Race for the Baltic genomför Värmdö kommun en omfattande inventering av de cirka 15 000 fastigheter med enskilda avlopp inom kommunen. Ungefär hälften ligger ute i skärgården. Nu är inventeringen på fastlandet snart i mål, och från 2020 är det öarna som står på tur.
Som startskott för detta ordnade kommunen förra helgen motsvarigheten till en drop-in – en så kallad drop-out – på Svartsö och Runmarö, dit skärgårdsbor kunde vända sig med frågor och få information.
– Det var jättelyckat och kul med bra uppslutning, berättar Ann Aldeheim, projektledare från Värmdö kommun.
Hon förstår att många känner oro inför inventeringen. Den provinventering som redan gjorts på ett par öar i Nämdöskärgården visade att många anläggningar inte är godkända enligt dagens krav, eller behöver åtgärder.
– Men nu drar vi igång i mycket godare tid än på fastlandet. Vi börjar med information nu så att fastighetsägarna får en chans att samla sig, prata med sina grannar och kanske göra en gemensam lösning.
Att hålla koll på sitt avlopp är lika viktigt som att hålla koll på resten av sitt hus, menar Ann Aldeheim.
– Avloppsvatten bidrar till övergödningen av Östersjön, men det kan också förorena våra dricksvattenbrunnar. Så man riskerar att dricka inte bara sitt eget bajs utan även grannens, för att tala klarspråk.
Att skärgårdsöarna består av mycket bergig mark och att anläggningsarbeten ofta kräver båttransporter är några skäl till att kommunen förordar att skärgårdsbor går ihop om gemensamma lösningar.
– Om man själv bara har bergtomt kanske grannen har en fin jord att lägga en filtrationsanläggning i. Gör man det tillsammans så kommer man också ner i kostnad, säger Ann Aldeheim.
Hon hoppas på att flera drop-outs kan ordnas ute på öarna redan denna säsong, men annars ordnas även vanliga drop-ins varje torsdag 14-19 i kommunhuset i Gustavsberg.
Foto: Torbjörn del Balio