
Den första av två workshops angående trafiksituationen på Ljusterö hölls i förra veckan.
– Det blev en bra dialog, säger Elisabeth Edberg som representerade Ljusteröinitiativet.
I och med ökade klagomål om den osäkra trafiksituationen på Ljusterö har Österåkers kommun bestämt sig för att ta ett samlat grepp om frågan. Under våren genomförs därför en trafikutredning, för att få klarhet i problembilden som underlag i kommunikationen med Trafikverket som äger vägarna på ön.
Under den första workshopen som hölls i förra veckan diskuterades framförallt styrkor och problem i nuläget, samt visioner för framtiden.
– Vi vill att nybyggnation och utflyttning till ön ska gå hand i hand med insatser för infrastrukturen, säger Elisabeth Edberg och fortsätter:
– Ljusterö är en ö med sommargäster tio månader om året. Det är bara januari och februari då det är låg volym, i övrigt är det 50 000 fordon och uppåt som trafikerar ön varje månad.Vi vill att beslutsfattare ska se det och faktiskt investera i oss, inte bara ha oss som skyltfönster mot skärgården.
Elisabeth Edberg var nöjd med mötets upplägg och dialogen med kommunens representanter. Däremot är hon besviken över Trafikverkets frånvaro.
– Det är en jättebrist att de aldrig är med i de här sammanhangen.
Mathias Lindow (L) deltog i workshopen och menar att de flesta trafikproblemen på Ljusterö är kända.
– Det är framförallt kopplade till skolan. Att det är svårt att hitta cykelmöjligheter på ön och att folk kör för fort. En intressant diskussion uppstod om färjorna, där kommunen gått in och betalat för en period med lite tätare turer mellan färjorna på kvällstid. En del menar att det leder till att folk kör ännu fortare, eftersom det finns fler färjor att hinna med. Det var överraskande, säger han.
Tidigare har Michaela Fletcher (M) sagt att hon är öppen för att kommunen delfinansierar lösningar för till exempel gång- och cykelleder. Är det fortfarande så?
– Ja, den dörren är inte stängd. Det är inte alltid enkelt att få Trafikverket att tillåta medfinansiering, eftersom det är deras vägområde där de har hand om skötseln. Men är de villiga att föra den dialogen med oss, så givetvis.
Nästa workshop kommer att hållas den 11 april. Då kommer man att titta på mer konkreta åtgärdsförslag.