
En solcellspark i det gröna, lokala råvaror på en klimatsmart meny och helt förnybara bränslen. På ett år skulle Lidö bli fossilfritt – nu har Zero Island invigts. Från midsommarhelgen kan allmänheten njuta av öns nya hållbara lösningar.
– Det är trevligt att göra detta projekt på en ö, säger Carl Nyberg, vd för Neste som initierat projektet.
– Vi vet att Sverige vill bli fossilfritt till 2045. Hur kan man uppnå det? Vi har använt Lidö som en plattform för att kommunicera det, säger Carl Nyberg i sitt välkomsttal.
Finska Neste är världens största producent av förnybar diesel och står tillsammans med Lidö Värdshus och Skärgårdsstiftelsen bakom hållbarhetsprojektet Zero Island vars syfte är att göra Lidö helt fossilfritt på bara ett år. I mitten av juni hade ett år passerat och det firades med en smyginvigning där besökarna fick en guidning på ön och provsmaka den hållbara menyn som kommer serveras på Lidö krog under sommaren.
Målet är nästan nått. Utsläppen har minskat med 78 procent sedan projektets start. Resterande utsläpp kompenseras med ett kolförskjutningsprogram. Att göra Lidö helt fossilfritt kräver kunskaper som Neste bidragit med. De har fokuserat på en lösning i taget. Bränslen som används i jordbruket, i transporter på land och till sjöss har ersatts med förnybar diesel. Öns energiförsörjning har ställts om mot att i allt högre grad komma från förnybara källor.
– Det vi har lärt oss är att en omställning går att göra redan nu. Ett fossilfritt samhälle ligger inte i framtiden, säger Carl Nyberg.
Finska ambassaden hoppas att lösningarna som nu implementerats på Lidö kan hjälpa både Sverige och Finland att förstå hur man kan nå sina klimatmål.
– Finland ska bli koldioxidneutralt 2035. Ambitiöst, Sverige har 2045 som mål, skrattar Elna Nykänen Andersson, pressråd på Finska ambassaden i Stockholm.
Att just Lidö blev scen för projektet beror på att ön är som ett komprimerat samhälle.
– En ö är naturligt avgränsad. Vem som helst kan komma hit, och inte bara på sommaren, säger Carl Nyberg.
Turism står dessutom för tio procent av alla utsläpp av växthusgaser. Att göra livet på en ö som är naturreservat och drar många besökare helt fossilfritt kändes som rätt väg att gå. Samtidigt hade projektet inte varit görbart utan partners som tror på konceptet. Skärgårdsstiftelsen som äger ön har satsat helhjärtat på idén. Lidös krögare Olle Tejle och Hugo Olofsson har involverats sedan starten. Krogen äger alla investeringar utom solcellsparken, som Fortum sponsrat med.
– För oss är det ett avstamp idag. Nu jobbar vi vidare med det vi inte hunnit uppnå, säger Olle Tejle.
Besökarna på invigningen blir presenterade Zero Menu, en trerättersmeny komponerad av Jonas Svensson, som driver restaurangerna Miss och Mr Voon i Stockholm. Menyn har utformats för att generera så lite utsläpp som möjligt, och tar i flera steg hänsyn till hållbarhet – i vad som ligger på tallriken, hur det har producerats och transporterats. Tillagning sker med så lite energianvändning som möjligt, och matsvinnet hålls till ett minimum. Matsvinnet tas om hand på ön, i den nya kompostanläggningen.
Förrätten består av en självklar primör från ön, ramslök. Soppan är toppad med färskpotatis som blivit över sedan dagen innan och pressats och rostats av. Varmrätten är en fiskrätt – vi är i skärgården och här passar inte entrecote menar Jonas Svensson – med betydligt mindre kött än en normal portion.
– Av den anledningen att haven ser ut som de gör och vi inte längre har så mycket fisk har jag gjort en hållbarare tolkning, berättar Jonas Svensson.
Inuti ett kålhuvud serveras gösfärs men anblicken av hela rätten är att vi serverats en stor bit ångad fisk. Jonas Svensson har fått den färs som normalt blir tre portioner att räcka till 13-15 portioner.
Efterrätten är liksom förrätten säsongsbetonad och lokal. Rabarber på falsk mandelkaka serveras tillsammans med Roslagspunschgrädde.
– Det var väldigt inspirerande att få skapa en meny som bygger på framtid och hållbarhet, säger Jonas Svensson.
En bit från krogen ligger stugbyn som fått en rad hållbarhetslösningar. Värmepumparna minskar elanvändningen med 73 procent. Isolerande gardiner sänker uppvärmningskostnaderna. Belysningen är numera led. Bakom restaurangen ligger också en toppmodern avfallsanläggning. Här komprimeras skrymmande förpackningar för att transporten ska bli så smidig som möjligt och matavfallet blir till kompost på enbart 24 timmar, som sedan sprids över potatisodlingen på ön.
– Vi sa ja till det här med skräckblandad förtjusning. Men efter ett tag insåg vi att det här är på riktigt, säger Hugo Olofsson.